Kiakadt és lemondott a riói olimpia biztonsági főnöke

Fotó: AFP / VANDERLEI ALMEIDA

-

A brazil kormány ennek ellenére azt állítja, az olimpiai előkészületei jól haladnak a válsággal küzdő dél-amerikai országban.


Lemondott Adilson Moreira, a brazil biztonsági erők parancsnoka, a riói olimpia biztonsági főnöke. Erről az MTI számolt be.

A hadsereg közbiztonságért felelős részlegét és más bűnüldöző szerveket is vezető ezredes távozását a kormány nem indokolta. Brazil sajtóértesülés szerint az áll a háttérben, hogy a közelmúltban beosztottainak küldött üzenetben kritizálta Dilma Rousseff államelnököt és más magas rangú tisztviselőket.

Az olimpia biztonsági előkészületeiben Moreira aktívan közreműködött, a világ legjelentősebb sporteseményének helyszíneire ugyanis a hadsereg több ezer katonáját vezénylik majd ki.

Becslések szerint körülbelül félmillió turista és sportoló – köztük mintegy 200 ezer amerikai – érkezik Rio de Janeiróba augusztusban. A biztonsági erők összlétszáma 85 ezer fő lesz, ami több mint kétszerese a 2012-es londoni létszámnak.

A biztonsági főnök távozásával és George Hilton sportminiszter szerdai lemondásával folytatódtak az olimpiát is érintő személyi változások a válságban lévő Brazíliában. Ennek ellenére több kormánytisztviselő is kijelentette, hogy a nyári olimpia előkészületei jól haladnak, azokat a személyi változások nem befolyásolják.

A biztonsági erők a tesztversenyeken jól vizsgáztak, és Brazília más területein is rendeztek terrorelhárítási gyakorlatokat a közelmúltban. Az elmúlt évben a dél-amerikai országból mintegy száz tisztviselő utazott megfigyelőként olyan jelentős sporteseményekre, mint a Super Bowl és a Boston Marathon.

A kormány szerint a biztonsági intézkedések költsége 704 millió real (53,9 milliárd forint) lesz. A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot megelőzően is mintegy 1,9 milliárd realt (145,5 milliárd forint) költöttek erre a célra.