Lemondott az olasz kormányfő – Renzi a népszavazás miatt távozik

Fotó: AFP / VINCENZO PINTO

-

Az olasz kormányfő bejelentette lemondási szándékát az alkotmányos reformokról szóló vasárnapi népszavazáson elszenvedett veresége nyomán. Matteo Renzi azt mondta, már hétfőn benyújtja lemondását Sergio Mattarella államfőnek.


A Demokrata Párt (PD) politikusa teljes felelősséget vállalt a várhatóan súlyos mértékű vereségért. „Én vesztettem, nem ti” – üzente szavazóinak, hozzátéve, hogy senki sem ragaszkodhat a helyéhez. Hangoztatta, hogy a reformok által csökkent volna a bürokrácia mértéke, és Olaszország versenyképesebb lett volna.

„A kormányom munkája ma véget ért” – jelentette ki. Az elkövetkező időszak legnagyobb feladatai közé sorolta az országot idén ért földrengések utáni helyreállítást és a gazdaság megerősítését.

A referendumon az első részeredmények szerint 60 százalék elutasította kormányfő javaslatait a bürokrácia csökkentéséről, és csak 40 százalék állt ki mellettük. A népszavazás sokak szerint valójában Renzi eddigi tevékenységének megítéléséről szólt.

A referendumon a választásra jogosult 51 millió állampolgár csaknem 70 százaléka vett részt. Érvényességi küszöböt nem szabtak meg.

Az ellenzéki pártok azonnal lemondásra szólították fel Renzit, és előrehozott választásokat sürgettek.

A reformterveket elutasító euroszkeptikus 5 Csillag (M5S) mozgalom vezetője, Beppe Grillo szorgalmazta, hogy a lehető leghamarabb válasszanak új parlamentet. Vito Crimi, az M5S szenátora azt mondta, hogy „sürgős választásokra van szükség”. Ő és más pártok képviselői is azt hangoztatták, hogy nem kell átmeneti kormányt kinevezni, hogy áttekintse a választási szabályokat, ahogy ezt sokan sugalmazzák.

A történteket követően az államfőnek határoznia kell arról, hogy milyen további lépéseket tegyen. Várhatóan megpróbál kinevezni egy kormányt, amelynek többek között az lenne a mandátuma, hogy áttekintse a választási törvényeket. Ez azért is lenne döntő fontosságú, mert a Renzi által is sürgetett alkotmányreformok hiányában Olaszországban mások lesznek a választás szabályai a parlament alsóházára és a felsőházra vonatkozóan.

Renzi lemondásának fényében folynak a találgatások arról, hogy ki lehet a következő kormányfő. Egyes vélekedések szerint szóba jöhet Pier Carlo Padoan gazdasági miniszter, valamint Pietro Grasso, a szenátus elnöke. Az is megtörténhet, az államfő felkéri Renzit, hogy legalább az év végéig maradjon tisztségében, hogy szavatolják a 2017-es költségvetés elfogadását a törvényhozásban.

A Renzi által kezdeményezett reformtervekben egyebek között az szerepelt, hogy a hatalmat a kormány kezében összpontosították volna úgy, hogy korlátozták volna a parlament és a régiók vétójogát. A kezdeményezés bírálói szerint a reformok demokráciaellenesek, míg annak támogatói szerint elősegítették volna a hatékonyabb kormányzást.