Lemondott az iraki kurdok vezetője

Fotó: AFP / GEORGE OURFALIAN

-

Maszúd Barzáni iraki kurd vezető vasárnap az autonóm régió parlamentjének címzett levelében bejelentette, hogy november 1-jével távozik az elnöki hivatalból, és nem szeretné meghosszabbítani mandátumát.


A szeptember végi függetlenségi népszavazás egyik főszervezőjeként Barzáninak jelentős szerepe volt az iraki szövetségi kormány és Erbíl közötti viszony elmérgesedésében. A referendumot követően Bagdad szankciókat léptetett életbe a kurd autonóm térséggel szemben, valamint visszavette a kurdok által 2003 óta megszerzett területeket, köztük az olajban gazdag Kirkukot.

"Azt kérem a parlamenttől, hogy üljön össze, és töltse be a hatalmi űrt és a tisztséget, és vállalja magára Kurdisztán elnökének feladatait" - írta az autonóm régió létrejötte felett bábáskodó 71 éves politikus.

A mindig a kurd harcosok terepszínű ruháját viselő Barzáni megerősítette, hogy pesmerga (kurd harcos) marad, és továbbra is megvédi a kurd nép szerzeményeit.

A kurd parlament vasárnap délután zárt ajtók mögött zajló ülésén dönt az elnöki feladatkörök ideiglenes elosztásáról. Az eredetileg november 1-jére tervezett, majd nyolc hónappal későbbre halasztott elnökválasztás pontos időpontját egyelőre nem tudni.

Barzáni "a kurd politika kudarcát jelképezi, és egyetlen dolga, hogy nyilvánosan is bocsánatot kérjen" - mondta az ülés megnyitása előtt az ellenzéki Goran pártot képviselő Rabún Maarúf.

A parlamenti tanácskozást a Rudav kurd hírportál információi szerint megszakították a frakciók közötti feszültség kiéleződése miatt.

Barzáni távozását követően megnyílhat az út az Erbíl és Bagdad közötti konfliktus elsimítására. Az iraki és a kurd erők képviselői vasárnap immár másodszor találkoztak a vitás kérdések rendezése érdekében - jelentette az iraki állami televízió.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök pénteken elrendelte a kurd erők elleni katonai műveletek felfüggesztését. A felek pénteken és szombaton első alkalommal folytattak megbeszéléseket az iraki csapatok békés telepítéséről a kurdisztáni határátkelőkhöz.