Lemondott az EU törökországi nagykövete

Fotó: ANADOLU AGENCY / Mustafa Kamaci

-

Lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete kedden Ankarában - jelentette a török média. A diplomata egyelőre nem adott magyarázatot döntésére.


Haber korábban többször keményen bírálta Törökország és Recep Tayyip Erdoğan hozzáállását az unióval kötött menekültügyi megállapodáshoz, arra utalva, hogy a törökök megbízhatatlanok. Egyik nyilatkozata miatt a török külügyminisztérium májusban be is kérette. „Egyetlen diplomata - különösen nagykövet - sem szólhatja így le az ország elnökét, ahol épp szolgál” - mondta róla Volkan Bozkır, a Törökországgal folyó EU-s delegáció vezetője.

Az EU és Törökország között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony a szerződés sarkalatos pontjait illetően. Az unió a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik feltételeként azt kérte Ankarától, hogy enyhítsen az EU szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényen, amit Törökország határozottan visszautasít.

Ráadásul a német szövetségi parlament június elején népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomban az első világháború alatt folytatott örményellenes vérengzéseket. A határozattal kapcsolatban a török kormány válaszlépésekre készül.