Lemondott az asszonyverő polgármester

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Nem lesz méltatlansági eljárás Fülöpházán.


Lemondott tisztségéről Balogh József fülöpházi polgármester, akit jogerősen tíz hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítéltek. A polgármester jogviszonya lemondással vagy méltatlansági eljárással szűnhet meg. Szándékos bűncselekmény, majd jogerős ítélet megszületése esetén az önkormányzatnak méltatlansági eljárást kell lefolytatnia. Erre azonban nincs szükség, mert Balogh írásban lemondott tisztségéről. Az önkormányzati törvény szerint a lemondás az írás iktatásával joghatályossá is válik, mivel a politikus nem jelölt meg határidőt – mondta Vincze Miklós, a település jegyzője.

A képviselő-testület csütörtökön a döntésről határozatot is hoz, és a folyamatban lévő ügyeket, a polgármesteri feladatokat az általános helyettesítéssel megbízott alpolgármester, Csaplár Tibor Imre veszi át.

Balogh 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát, akinek emiatt eltört az orr- és járomcsontja. Az asszonyverés idején Balogh a Fidesz képviselője volt. Az incidens után néhány nappal kilépett a frakcióból, és kérte mentelmi jogának felfüggesztését is. Az önkormányzati választásokon függetlenként indult, és meg is választották. Balogh arról lett emlékezetes, hogy az asszonyverés utáni nyilatkozatainak egyikében azt mondta, hogy élettársát a család vak komondora lökhette fel.