Lemondott a spanyol király

Fotó: AFP / PEDRO ARMESTRE / AFP / PEDRO ARMESTRE

-

A hírt a spanyol miniszterelnök jelentette be, és János Károly egészségi állapotára hivatkozott.


Az utód János Károly egyetlen fia lesz, várhatóan VI. Fülöp néven fog uralkodni. Amikor az elmúlt hónapokban elkezdődtek a találgatások János Károly esetleges lemondásáról, az ellenérvek elsősorban arról szóltak, hogy Fülöp nem alkalmas királynak, nem kellően önálló személyiség. Állítólag még feleségét, a már elvált újságírónőt, Letíciát is küldöncön keresztül környékezte meg. Az azóta már Asztúria hercegnéjeként szereplő nő erőteljesebb személyiségnek tűnik, mint férje, amit sokszor azzal is deklarál, hogy önállóan érkezik meg közös nyilvános eseményekre. János Károly 1975-ben lépett trónra, de mára, 76 évesen egy fizikailag és szellemileg is megrokkant királya országának. A spanyol uralkodó már három éve bottal jár, részben porckorongsérve, részben csípőprotézise miatt, ám mindez nem eredményezett változást abban, hogy botrányról botrányra bukdácsoljon családja. Tavaly kiderült, hogy a spanyol király egy madridi luxusvillával és egyéb, nem kevésbé pazar ajándékokkal halmozott el egy német üzletasszonyt, Corinna zu Sayn-Wittgensteint, akit ma már mindenki a szeretőjének tart. Lányát, Krisztina hercegnőt pedig egy spanyol bíróság gyanúsítottként nevezte meg férje korrupciós ügyében. Az egykori válogatott kézilabdázót azzal vádolják, hogy egy jótékonysági cégen keresztül állami eurómilliókat nyúlt le soha el nem végzett munkákért. A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy azt ígérte, hogy János Károly a nap folyamán személyesen is megindokolja döntését.


A miniszterelnök bejelenti János Károly király lemondását


Bár a Krisztina hercegnő elleni vádakat ejtették és a nyomozást május elején leállították, az eset megviselte a spanyol királyi családot. Ez volt az első alkalom ugyanis, hogy a monarchia a '70-es évekbeli hatalomra kerülése óta hasonló kínos botrányba keveredett. A vád szerint a hercegnő segítette férjét, Inaki Urdangarint, volt kétszeres olimpiai bronzérmes kézilabdást, hogy kapcsolatain keresztül közbeszerzési szerződéseket nyerjen el különböző rendezvények megrendezéséhez Mallorcán és Spanyolország szerte. A hercegnő férjét egy közhasznú alapítvány vezetőjeként összesen hat millió euró értékben elkövetett csalással, adóelkerüléssel és okirathamisítással vádolták meg, bár ő tagadta ezt. Ellene még folyik a nyomozás.

Cristina hercegnő családjával 2012-ben.


A király támogatottságán azonban már egy 2012-es vadászat is csorbát ütött. Akkor ugyanis, a legnagyobb gazdasági válság kellős közepén János Károly úgy döntött, Botswanába utazik, elefántokat lőni. Az útra mellesleg nem is biztos, hogy fény derült volna, ha a királyt nem kell hazaszállítani csípőtöréssel. Azon túl, hogy az akkor 23 százalékos munkanélküliség mellett az afrikai luxusutazást közpénzből finanszírozták, János Károly a WWF állat- és természetvédő alapítvány tiszteletbeli elnökeként egy lelőtt elefánttal pózolt. Lemondását követelve akkor több ezren Madrid utcáira vonultak és mintegy 85 ezer aláírás gyűlt össze, melyben az emberek távozásra szólították fel. János Károly végül nyilvánosan bocsánatot kért az esetért, amit sokan viszont udvari kommunikációs szempontból tartottak nonszensznek.

-