Lemond a román miniszterelnök a bukaresti tűzvész miatt

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Victor Ponta az egész kormánnyal együtt távozik, az indok a bukaresti klubban történt tragédia, illetve az azt követő közfelháborodás.


A múlt héten történt katasztrófának eddig 32 halottja van, de ez a szám még jelentősen nőhet, mert olyan sok a kritikus állapotban lévő sérült. A klub három tulajdonosát előzetes letartóztatásba helyezték gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

Kedden este Bukarestben több tízezren követelték a kormányfő és helyettese, a belügyminiszter, valamint az érintett kerület polgármesterének lemondását, erre utalhatott indoklásában Ponta: „Nem harcolok az emberekkel, politikusokkal igen, de emberekkel nem.”

A kormányfő a Transindex.ro szerint azt mondta, megteszi azt a gesztust, amit az emberek elvárnak tőle, és az egész kormánnyal együtt lemond.„Az elmúlt napokban az összes erőforrásunkkal segíteni akartuk az áldozatokat, és megköszönöm minden tűzoltónak, orvosnak a segítségét – mondta Ponta. – A fő bűnös a kapzsiság és a felelőtlenség, és ha ezeket nem szüntetjük meg, akkor hasonló tragédiák még megtörténhetnek” – jelentette ki.

Azóta Cristian Popescu Piedone IV. kerületi polgármester is lemondott, Gabriel Oprea belügyminiszter pedig bejelentette, hogy a továbbiakban, legyen bármilyen kormány, nem akar miniszter lenni, így vállal szolidaritást Pontával.


A bukaresti Club Colectiv szórakozóhelyen kitört tűzvészt a pirotechnika okozta, de ami utána történt – mint arról itt a VS.hu-n olvashattak –, az szembetűnővé tette a romániai, sőt a közép-kelet európai közellátás strukturális bajait, az orvoselvándorlás, a kórházátszervezések következményeit.


A bukaresti klubban pusztított tűzvész egyik áldozatát viszik el a mentők


Noha az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) a miniszterelnök lemondása nyomán előre hozott választást akar Romániában, Liviu Dragnea, a kormánykoalíciót vezető román szociáldemokrata párt, a PSD elnöke azt közölte, még ma kiderül, ki lesz az új miniszterelnök. A miniszterelnök lemondásáról Dragnea azt mondta, azért történt, mert a szociáldemokraták koalíciós partnere nem akart felelősséget vállalni, és nem értette meg, hogy nem lehet a társadalomtól elszakadva politizálni. Dragnea a kormánykoalíció kisebbik partnerére, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) vezetőjére, Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettesre utalt, aki ellen már a múlt héten tüntetések voltak, miután egy felvezető rendőr életét vesztette a miniszterelnök-helyettes egyik útja idején. Felmerült a gyanú ugyanis, hogy Oprea törvénytelenül használt rendőri felvezetést.


Dragnea csak néhány hónapja a szociáldemokrata párt elnöke. Azóta, hogy Victor Ponta kormányfő lemondott a tisztségről, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) több bűncselekménnyel is meggyanúsította, zárolva vagyonát is. Azóta már vádat is emeltek Ponta ellen azon a címen, hogy 2007–2008-as ügyvédi tevékenysége idején valós munkavégzés nélkül, hamisított tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot üzlettársa, Dan Sova ügyvédi irodájától; miniszterelnökként pedig az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette, amikor volt megbízóját, Dan Sovát különböző miniszteri tisztségekbe juttatta. A vádak közt szerepel még pénzmosás és adócsalás is.

Ponta azonban csak a pártelnökségről mondott le, a miniszterelnökségről nem, pártja pedig kiállt mellette, hiába kezdeményezett ellene – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ által is megszavazott – bizalmatlansági indítványt az ellenzék.

Ponta akkor azt mondta, az ellenzéknek nincs erkölcsi alapja kezdeményezni az ő leváltását, mert sok ellenzéki politikust is korrupcióval gyanúsít az igazságszolgáltatás.