Lemondott a moszkvai doppingellenőrző labor vezetője

-


Lemondott a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, Grigorij Rodcsenkov, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) felfüggesztette az intézmény működési engedélyét.

A WADA vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a laborvezető elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

A WADA keddi határozatának értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A moszkvai labor illetékesei 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy kivizsgálására.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely a sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, a doppingminták megsemmisítése egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.