Lemondott a luhanszki szakadárok vezetője

Fotó: MTI/MTVA / ROMAN PILIPEY / MTI/MTVA / ROMAN PILIPEY

-

A bejelentés indoklásakor eddig ismeretlen sérülésekre hivatkozott a titkosszolgálati miniszter.


Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott posztjáról Ihor Plotnickij, a szakadár Luhanszki Népköztársaság elnöke – közölte az ukrán média. A hírt Leonyid Paszicsnik, a terület állambiztonsági minisztere jelentette be. Közleménye szerint Plotnickij "többszöri harctéri sérülései által okozott egészségügyi állapotára" hivatkozva nyújtotta be lemondását. Közölte továbbá, hogy a választásokig Plotnickij határozata értelmében ő tölti be ideiglenesen az elnöki tisztet.

Korábban sem az ukrán, sem az orosz, sem a szakadár sajtó nem adott hírt arról, hogy Plotnickij megsebesült volna.

Orosz források szerint Plotnickij mostantól a minszki megállapodások teljesítéséért felelős megbízotti tisztet tölti be a ún. Luhanszki Népköztársaságban. Paszicsnik szerint Plotnickij sokat tett a minszki megállapodások teljesüléséért, és megígérte, hogy továbbra is megtesz minden tőle telhetőt.

A szakadárok között belviszály robbant ki, mert Plotnickij hétfőn menesztette a luhanszki belügyminisztert. Ihor Kornet viszont nem törődött bele a döntésbe, sőt cáfolta, hogy leváltották volna. Kedden ismeretlen fegyveresek szállták meg Luhanszkot páncélozott harcjárművekkel, szerdán megszállták a főügyészséget, és ostromgyűrűbe zárták Plotnickij hivatalát. Csütörtökön Plotnickijnak sikerült kimenekülnie az épületből, elhagyta Luhanszkot, és feltehetően Oroszországba utazott. Úgy tűnik, kibékíthetetlen ellentét keletkezett a politikai és fegyveres testületek között. A két tábornak más-más orosz kurátorai vannak: Plotnickij támogatója a Kreml szürke eminenciása, Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó, a fegyveres testületek mögött pedig az orosz titkosszolgálat, az FSZB áll.

Elképzelhető, hogy Moszkva egy vezető alatt egyesíti a donyecki és a luhanszki szakadár területet, és ennek élén szívesebben látnák a donyecki vezetőt, Olekszandr Zaharcsenkót. Ez a korábban meghiúsult Új-Oroszország, azaz Novorosszija projekt felélesztése lenne.