Lemondott a korrupció miatt elítélt román közigazgatási miniszter

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A magát továbbra is ártatlannak tartó Liviu Dragnea mindenesetre lemond a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöki posztjáról is.


Liviu Dragnea, akit a bukaresti legfelső bíróság korrupcióért – nem jogerősen – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, a PSD székházában tartott közös sajtóértekezletet Victor Ponta pártelnök-kormányfővel, aki közölte, hogy a Klaus Iohannis államfővel tartandó konzultációt követően javasol új kormánytagot Dragnea helyére.

Dragneát abban találta vétkesnek a bíróság, hogy politikai befolyásával visszaélve csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Basescu leváltásához vezetett volna. A vádnak helyt adó ítélet szerint a Dragnea által irányított bűnszövetkezet tagjai nem létező hívásokra küldtek ki mozgóurnákat, odahamisították a részvételi ívekre a külföldön tartózkodó román vendégmunkások aláírásait, kiskorúak és a polgári jogok gyakorlásától eltiltott személyek nevében adtak le szavazatokat. Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.

2012 júliusában a román választók népszavazáson döntöttek arról, hogy leváltják-e a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfőt. Az urnáknál megjelent szavazók túlnyomó többsége az elnök menesztésére voksolt, mivel azonban a részvétel nem haladta meg az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt, Basescu visszatérhetett az elnöki hivatalba.

A bíróság ítéletét kommentálva Ponta azt mondta: az igazságszolgáltatás jelképesen egy politikai döntést marasztalt el. Ponta szerint a bíróság elítélte azokat, akik eldöntötték az államfő felfüggesztését, és valójában azt a 7,4 millió embert is, akik Basescu menesztésére voksoltak. „Ezek után mindannyian azon gondolkodunk, hogyan tudunk anélkül választási kampányt szervezni, hogy voksolásra buzdítanánk az embereket” – jegyezte meg ironikusan a román miniszterelnök.

Dragnea kijelentette, hogy továbbra is ártatlannak tekinti magát, de tiszteletben tartja a bíróság döntését, és nemcsak a kormánytagságról mond le, hanem hétfőn a PSD ügyvezető elnöki mandátumáról is benyújtja lemondását a párt állandó irodájának.