Lemondott a DK alelnöke

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán / MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Távozik posztjáról Gyurcsány Ferenc pártjának alelnöke, Bauer Tamás -tudta meg az atv.hu. A dolog hátterében valószínűleg az lehet, hogy nem ő jut be az Országgyűlésbe a Strasbourgba távozó Molnár Csaba helyére.


Bár DK-s források megerősítették az atv.hu-nak Bauer távozását, a Demokratikus Koalíció alelnöke nem akarta kommentálni a döntését. Valószínűleg személyes és ideológiai okai vannak Bauer Tamás lemondásának, mivel a párt EP-sikerét követően nem ő ülhet a Strasbourgba távozó Molnár Csaba helyére az Országgyűlésben, hanem Varju László. Az ideológiai kifogás pedig elvileg az, hogy szerinte a DK túlságosan „balra” tolódott.


Bauer Tamás: az MSZMP-től a DK-ig

Bauer 1966-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba (MSZMP), ahonnak 1974-ben kizárták. Később Csonka Dénes álnéven publikált az illegális Beszélőben. 1985-ben a Hazafias Népfront országos tanácsának tagjává választották, de három évre rá lemondott tisztségéről. 1988-ban az Új Márciusi Front egyik kezdeményezője volt. 1985-ben az MSZMP megakadályozta indulását az országgyűlési választáson, majd 1990-ben az SZDSZ országgyűlési képviselőjelöltje lett, de mandátumot nem szerzett. Aztán az 1994-es országgyűlési választáson a párt országos listájáról már szerzett mandátumot, ugyanez történt 1998-ban is. Egyéni jelöltként Újbudán, illetve Csepelen indult. 2007-ben kilépett a pártból az akkori pártvezetés politikája, illetve általa elhibázottnak vélt gazdaságpolitikája miatt, majd 2011 novemberétől a Demokratikus Koalíció alelnöke lett.