Lemondott a Bayer Zsoltot kitüntetésre jelölő alapítvány elnöke

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Stark Tamás szerint az ügy rossz fényt vet majd az alapítvány által szervezett megemlékezésekre.


A Bayer Zsoltot kitüntetésre jelölő alapítvány kuratóriuma nem szavazta meg az utólag elhatárolódó nyilatkozat kiadását, ezért az elnök, Stark Tamás lemondott - írja a hvg.hu. Arról, hogy a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány jelölte Bayert, az elnökhelyettes Pintér Jolánon kívül más kuratóriumi tag nem tudott, ez most egyértelművé vált az ülésen is. Pintér korábban azt mondta, hogy amikor a jelölést megtette, még nem ismerte Bayer közéleti-publicisztikai munkásságát, és ezt most, a kuratóriumi ülésen is fenntartotta.

Stark nem tervezte beadni a lemondását, hanem előzetesen azt indítványozta, adjanak ki egy, a jelöléstől elhatárolódó nyilatkozatot. Ezt azzal indokolta, hogy az alapítvány fő tevékenysége, a Honvéd téri koszorúzás, megemlékezés a Gulágon elpusztultaknak állított emlékhelyen ezentúl mindig összekötődne a Bayer-ajánlás tényével, ami rossz fényt vetne a megemlékezésre. Az elhatárolódó nyilatkozatot végül a kuratórium nem támogatta. Ezért végül Stark lemondott, mert a jelölés okozta „morális teherrel” a vállán nem akart elnök maradni.

Bayer Zsolt augusztusban kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, azóta tiltakozásul több mint 100-an adták vissza állami kitüntetésüket.