Lemondhatják az olimpiát a kenyai sportolók

Fotó: Getty Images / Christian Petersen

-

A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő zikavírus miatt távol maradhatnak az augusztusi, riói játékoktól a kenyai sportolók. Erről az ország olimpiai bizottságának elnöke beszélt kedden.


„Természetesen nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz a zikavírusból” – fogalmazott Kipchoge Keino. A kelet-afrikai ország sportolói elsősorban közép- és hosszútávfutásban tartoznak a világ élvonalához, olyannyira, hogy a tavalyi atlétikai világbajnokságon Kenya végzett az éremtáblázat élén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében.

A riói szervezők ugyanakkor két hete jelezték: mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.