Lemondással fenyegette meg párttársait Ciprasz

Fotó: MTI/EPA / Ian Langsdon

-

Ha nem szavazzák meg az európai hitelezők által követelt első reformokról szóló törvényjavaslatot, a miniszterelnök lemond.


"Azért vagyok miniszterelnök, mert van egy parlamenti csoport, amely támogat engem. Ha nincs meg ez a támogatás, akkor nehéz lesz számomra, hogy holnap is kormányfő maradjak" - mondta Ciprasz a görög lapok szerint.

A törvénytervezet jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy Görögország meg tudja kezdeni a tárgyalásokat a hitelezőkkel a harmadik - a számítások szerint 82-86 milliárd eurós - pénzügyi mentőcsomagról. A törvényhozás szerdán késő este szavaz a javaslatról, az eredmény éjfél körül várható.


A szavazás előtt a kormányzó Sziriza központi bizottságának többsége úgy foglalt állást, hogy nem szabad elfogadni az ismert feltételek mellett az újabb pénzügyi támogatást. Az ellenzők petíciót írtak alá, amelyben egyebek között úgy fogalmaztak, hogy az európai vezetők ajánlata nem szolgálja a görög nép érdekét. A párt vezető testületének 201 tagja van, a petíciót 109-en írták alá.

Az Európa-barát ellenzéki pártok támogatásával ugyanakkor nagy valószínűség szerint Ciprasznak sikerül majd elfogadtatnia a jogszabályt.