Lemondott Sepp Blatter, a FIFA frissen megválasztott elnöke

Fotó: AFP / MICHAEL BUHOLZER

-

Négy nap után Zürichben lemondott tisztségéről Sepp Blatter, a FIFA ötödik alkalommal is megválasztott elnöke. Több mint valószínű, hogy a háttérben az utóbbi napok nagy port kavart korrupciós botrányai állnak.


„Úgy érzem, a mandátumomat nem támogatja mindenki. Össze fogok hívni egy rendkívüli gyűlést, hogy megtaláljuk az utódomat” – indította Blatter a beszédét az igen hirtelen összedobott sajtótájékoztatón, amelyről senki sem tudta előre, hogy miről fog szólni. „Nagyon fontosak számomra a FIFA érdekei, ezért döntöttem így. Számomra a legfontosabb a FIFA intézménye, és a futball a világban.”


A 79 éves, ötödik mandátumát kezdő elnök annak ellenére mondott le, hogy a kezdetektől fogva ártatlannak vallotta magát a korrupciós ügyekkel kapcsolatban, és átható reformokat, valamint a FIFA becsületének visszaállítását sürgette. A svájci főállamügyész szerint Svájc nem folytat nyomozást Blatter ellen. A volt elnök lemondásának pontos okait csak találgatni lehet.

Kérdés például, hogy a hirtelen és kapkodva megszervezett sajtótájékoztatónak – és Blatter lemondásának – vajon mennyi köze van a csupán néhány órával korábban kirobbant újabb botrányhoz, miszerint Jerome Valcke, a FIFA főtitkára és Blatter jobbkeze nagyon is tudott arról a 10 millió dollárról, amit dél-afrikai tisztségviselők fizettek a múlt héten letartóztatott Jack Warnernek, a FIFA korábbi alelnökének. Az FBI szerint az összeg kenőpénz volt, hogy Dél-Afrika nyerhesse meg a 2010-es világbajnokság rendezésének jogát.A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a FIFA végrehajtó bizottságában komoly reformok várhatók.

Joseph „Sepp” Blatter életútjáról ITT írtunk korábban bővebben.