Lemond az osztrák Pilz Listája vezetője

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Mandátumát is visszaadja a volt zöldpárti politikus.


A szexuális zaklatási vádak miatt Peter Pilz, az osztrák parlamentbe jutott Pilz Listája vezetője úgy döntött, hogy visszavonul és lemond mandátumáról. Pilz korábban a parlamentből kiesett Zöldpárt politikusa volt, s először a zöldek egyik munkatársa vádolta meg zaklatással. Most azt állítják róla, hogy a 2013-as alpbachi fórumon Pilz megfogdosta az Európai Néppárt egyik munkatársát, és erre tanúk is vannak. A politikus az első esetet kategorikusan visszautasította, most pedig azt mondja, a legkomolyabban kell venni az újabb vádakat, de semmi ilyesmire nem emlékszik.

"A szigorú előírások ugyanakkor rám is vonatkoznak" – mondta Pilz. A jövőben kívülről kíséri majd figyelemmel és támogatja pártját. Hogy mi lesz az általa alapított és az ő nevét viselő politikai formációról, arra szombat délelőtt egyelőre nem tudott válaszolni. Azt mondta: délután találkozik a pártvezetés, és döntenek arról, hogy hogyan tovább.

A 63 éves Pilz több mint 30 éven át politizált a Zöldpárt színeiben, majd idén új pártot alapított, amely nyolc mandátumot szerzett a bécsi törvényhozásban.