Lemond az olasz kormányfő

Fotó: Europress/AFP/Tiziana Fabi / Europress/AFP/Tiziana Fabi

-

Lemond Enrico Letta olasz miniszterelnök, miután a római kormányt vezető balközép Demokrata Pártnak (PD) a vezetősége a leváltása mellett döntött.


Az olasz kormányfő csütörtökön jelentette be lemondását, amelyet pénteken nyújt be az államfőnek.

Giorgio Napolitano ezután megkezdi a parlamenti pártokkal való konzultálást annak felmérésére, hogy mekkora támogatottságot kaphat a Lettát leváltó Matteo Renzi PD-főtitkár vezette új kormány.

Letta eddigi kormányszövetségese, Angelino Alfano, az Új Jobbközép (NCD) elnöke szerint pártja csak akkor támogatja Renzi kormányát, ha ez az eddigihez hasonlóan koalícióban gondolkodik és kész a reformok megvalósítására. A Mario Monti alapította és szintén a kormányhoz tartozó Polgári Választás (Sc) centrumpárt támogatásáról biztosította Matteo Renzit. Az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom (M5S) azonnali választásokat szorgalmazott.


Enrico Lett tavaly áprilisban lett kormányfő, miután a néhány hónappal korábban megtartott parlamenti választásokon győztes balközép miniszterelnök-jelöltje, Pierluigi Bersani nem tudott kormányzó többséget alakítani. Letta csaknem tíz hónapon át vezette az olasz belpolitika történetében ritkaságnak számító balközép-jobbközép nagykoalíciót, melynek kezdetben a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) is tagja volt. Enrico Letta kormánya tavaly ősszel még a Berlusconi által újraalapított Hajrá Olaszországnak (FI) a koalícióból való kilépését is túlélte. Az elmúlt három évben Matteo Renzi lehet a harmadik olasz miniszterelnök, aki nem választásokkal kerül a kormányfői székbe.