Lemond a PM elnöksége

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

A vezetők május 25-i hatállyal mondtak le, hogy az Európai Parlamenti kampányt még végig tudják csinálni. Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét nem támogatják.


Karácsony Gergely az ATV Start című műsorban azt mondta, az országgyűlési választáson súlyos kudarcot szenvedtek, ezért vállalják a felelősséget. Szerinte az összefogás többi pártjának is illene ezen elgondolkodnia. Sok kompromisszumot kötöttek, aminek nem volt haszna, a továbbiakban ezt nem szeretnék, így nem lesz önálló parlamenti frakciójuk. Az Együttel szövetséges Párbeszéd Magyarországért pártnak két társelnöke (Szabó Tímea és Jávor Benedek) és négy elnökségi tagja van. A PM később kiadott egy közleményt, amelyben a többi között azt írják, az EP választáson az Együtt-PM szövetség önálló listát állít, a két választást az EP kampány után értékelik, utána döntenek a párt következő két éves stratégiájáról. A PM elnöksége az önkormányzati választásról is beszélt már, szerintük az MSZP jelöltjével, Horváth Csabával nincs esély a győzelemre. Csak olyan jelöltet támogatnak, akit a „demokratikus szavazói közösség is”, valamint aki „felvállalja a baloldal megújítását.”


Mesterházy nem mond le

Az MSZP elnökének eszébe sem jutott felajánlani lemondását. Mesterházy Attila hétfő este az ATV-ben ezt azzal indokolta, hogy az elnökség felhatalmazása az önkormányzati választásokig szól. A maradás melletti érvként mondta, hogy húsz százalékkal növelték támogatottságukat, és tízszer annyi egyéni országgyűlési képviselő jutott be, mint négy éve. (A jelenlegi állás szerint 10 politikusról van szó.) Beszéltünk viszont olyan MSZP-s politikussal, aki szerint Mesterházynak illett volna felajánlania lemondását. Ezt az elnökség illetve a választmány az EP választás előtt ugyanakkor szerinte nem fogadta volna el. Azon már lehetett volna gondolkodni, hogy nyáron a tisztújítás végigvihető-e - mondta név nélkül nyilatkozó forrásunk. Azt kizártnak tartotta, hogy az elnökség maga kezdeményezné Mesterházy távozását.


Gyurcsányék az EP után értékelnek

A Demokratikus Koalíció elnöke kedden írta ki a Facebookra: „Persze, hogy értékelni kell a vereség okait. Őszintén, mélyen, tabuk nélkül. De tegnaptól újra kampány van, EP-kampány. Most ezzel foglalkozunk. Aztán ha azon is túl leszünk, akkor ezt a munkát is elvégezzük. Mert ez a dolgunk…” Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke hétfőn még azt mondta, egy vezető sem ajánlotta fel lemondását (a PM két társelnöke a szövetségben is társelnök). Ő nem érzékelt Bajnai távozását követelő hangulatot.