Lemond a libanoni kormányfő, mert félti az életét

Fotó: MTI/AP / Haszan Ammar

-

Szerinte Irán és a Hezbollah uralják az országot.


Váratlanul bejelentette lemondását Szaad Haríri libanoni kormányfő. Televíziós beszédében Haríri Iránt és helyi szövetségesét, a Hezbollahot azzal vádolta, hogy rátették a kezüket az országra.

Azt mondta, attól fél, hogy apjához hasonlóan őt is meggyilkolják.


Túl gyenge

Libanon túl gyenge ahhoz, hogy elviselje Szaad Haríri lemondását, és nem engedheti meg magának, hogy szembeszálljon Iránnal – mondta a kormányfő lemondása után Valid Dzsumblatt, libanoni drúzok volt vezetője. Irán szerint a lemondás ürügyén Washington és Rijád feszültséget akar szítani a térségben, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pedig Irán ambícióira figyelmeztető vészjelzésként értelmezte Haríri lemondását.

A tisztségéből távozott libanoni miniszterelnökhöz közeli, névtelenséget kérő forrás szerint Haríri biztonsági megfontolásokból egyelőre nem tér vissza Libanonba, és több arab országot érintő körútra indul, hogy a hazájában kialakult helyzetről tárgyaljon.


Gyanús időzítés

Szaúd-Arábia támogatásáról biztosította a libanoni miniszterelnök lemondását, miközben ismét előtérbe került a síita Irán és a szunnita Szaúd-Arábia rivalizálása.

"Aggódom a gazdaság és természetesen a politika miatt. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy Libanonból harcoljunk az irániak ellen" – mondta egy veterán libanoni politikus, aki a Hezbollahhal való kompromisszum híve, amíg létre nem jönnek a regionális szaúdi-iráni párbeszéd térségbeli feltételei. "Libanonnak van elég problémája. Túl gyenge egy ilyen lemondáshoz, mert annak nagyon negatív hatása lesz" – mondta a gyakran királycsinálóként fellépő, befolyásos libanoni politikus, aki érthetetlennek nevezte Haríri döntését.

Ali Haszan Halíl libanoni pénzügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a libanoni gazdaságot és a fontot nem veszélyezteti Haríri lemondása.

Michel Aun államfő közölte, várja Haríri visszatérését, hogy személyesen tájékoztassa őt lemondásának okairól. A kormányfő telefonon hívta fel Rijádból, hogy közölje vele a döntését, miután pénteken váratlanul a szaúdi fővárosba utazott – közölte az elnöki hivatal sajtóosztálya.

Szelím Dzsríszáti igazságügy-miniszter, a Hezbollah szövetségese azt mondta, hogy Haríri lemondásának időzítése gyanús, akárcsak "a média, amelyet a beszédéhez felhasznált". Az al-Dzsadíd bejrúti televízió úgy tudja: Haríri szombati televíziós beszédét Rijádban vették fel, és onnan is sugározták.


Válasz a veeségre

A lemondásra külföldről elsőként Irán reagált. Teherán szerint a lépés célja a libanoni és közel-keleti helyzet kiélezése. A külügyminiszter tanácsadója, Hoszein Sejholiszlam szerint a libanoni miniszterelnök Donald Trump amerikai elnök kormányzatának és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökösnek a nyomására hozta meg döntését. Sejholiszlam szerint a libanoni kormányfő lemondása Washington és Rijád válasza az Iszlám Állam szíriai vereségére.

"Ez a Hezbollahhal való konfrontációt célzó szaúdi döntés" – mondta. A síita szervezetnek két minisztere van a libanoni koalíciós kormányban, és Szíriában a kormányhadsereg oldalán harcol. Bahram Kászimi, az iráni külügyminisztérium szóvivője szerint "az, hogy a libanoni kormányfő megismételte a cionisták, a szaúdiak és az amerikaiak Irán elleni valószínűtlen és alaptalan vádjait, arra utal, hogy lemondása újabb forgatókönyv arra, hogy feszültséget szítsanak Libanonban és a térségben".

Haríri lemondása és nyilatkozatai "a nemzetközi közösséghez intézett figyelmeztetés, hogy lépjen fel az iráni agresszió ellen" – mondta Benjámin Netanjahu. Az izraeli kormányfő szerint "ez az agresszió nemcsak Izraelt, hanem az egész Közel-Keletet veszélyezteti". Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter szerint Haríri csak megerősítette, amit Izrael hosszú ideje hangoztat.

A szaúdi királyság "támogatja Szaad Haríri azon döntését, hogy távozik tisztségéből" – mondta az al-Arabíja televíziónak Tamer asz-Szabah, a Perzsa(Arab)-öböl ügyeiért felelős szaúdi államminiszter. A miniszter elutasította az iráni kijelentést, amely szerint Rijád bírta volna rá Harírit a távozásra.

Asz-Szabah október 30-án azt követelte a libanoni kormánytól, hogy szabaduljon meg a Hezbollah színeiben politizáló két miniszterétől. Szombaton megismételte ezt a követelést, arra hivatkozva, hogy "a terrorizmushoz való ragaszkodása miatt a Hezbollah nem lehet a libanoni kormány része". A szervezet szerepel a terrorszervezetek listáján.

Az al-Arabíja televízió meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy több nappal korábban merényletet terveztek Haríri ellen. Az összeesküvők állítólag hatástalanították a megfigyelő tornyok kameráit, ahol a miniszterelnök konvoja elhaladt Bejrútban.