Lemond a francia igazságügyi miniszter

Fotó: AFP / JACQUES DEMARTHON

-

Christiane Taubira egy alkotmányreform miatt távozik, amellyel nem ért egyet. Már meg is van az utódja: ő dolgozta ki ugyanezt a tervet.


Lemondott szerdán hivataláról Christiane Taubira francia igazságügyi miniszter - közölte szerdán az elnöki hivatal. A miniszter nem ért egyet azzal az alkotmányreformtervvel, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat. A tervet Francois Hollande köztársasági elnök a november 13-i párizsi terrortámadásokra válaszul jelentette be, Taubira pedig nem ért egyet ezzel a tervezettel.

Egy Twitter-üzenetében azt írta: "Néha a maradás jelenti a tiltakozást, néha a távozás".Francois Hollande hivatalának tájékoztatása szerint a miniszter lemondását elfogadták. Taubira helyét Jean-Jacques Urvoas veszi át, aki előzőleg a tervezett alkotmányreform kidolgozásának egyik felelőse volt. A francia alaptörvényt a parlament mindkét házának hatvan százalékos támogatásával vagy népszavazás révén lehet módosítani.

Közvélemény-kutatások szerint a franciák többsége támogatja az elnök kezdeményezését, de ellenzői attól tartanak, hogy az igazságtalanul célba veszi a muszlimokat.