Lemond a demokrata párt elnöke

Fotó: AFP / JUSTIN SAGLIO

-

Email-botrányba bukott bele az amerikai demokrata párt elnöke, Debbie Wasserman Schultz. Kiderült, hogy az előválasztások során a pártvezetés semlegessége helyett részrehajlóan viselkedett.


Több ezer olyan elektronikus levél került nyilvánosságra, amely azt bizonyítja: a demokrata párt vezetősége az elvárt semlegesség helyet mindent elkövetett azért, hogy Hillary Clinton szerezze meg az előválasztások során az elnökjelöltséget - emlékeztet a BBC. Bernie Sanders, aki végül alul maradt Cilntonnal szemben a megméretésen, mindössze azzal reagált a hírre: nincs meglepve, csupán sajnálkozik, de az bizonyos, hogy ezek után a párt elnökének le kell mondani.

Sanders akarata érvényesült is: Debbie Wasserman Schultz még vasárnap este, a demokraták elnökjelölő gyűlése előtti napon bejelentette, hogy távozik posztjáról.

A volt külügyminiszter, Hillary Clinton - akárcsak a múlt héten Donald Trump - ellenjelölt nélkül fut neki a demokrata konvenciónak, amelynek a végén hivatalosan elnökjelölt lesz. A novemberi amerikai elnökválasztás tehát - a várakozásoknak megfelelően - Clinton és Trump csatáját hozza, amelyen - a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint - a demokrata politikus tűnik esélyesebbnek.