Lemond a cseh miniszterelnök

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU

-

Bohuslav Sobotka nem tud tovább dolgozni Andrej Babis pénzügyminiszterrel, akit adócsalással vádolnak.


Összetűzésbe került a cseh kormánykoalíció két tagja, a Cseh Szociáldemokrata Párt és az ANO. Utóbbi elnöke, Andrej Babis nagyvállalkozó, Csehország második leggazdagabb embere, pénzügyminisztere, és egyben a miniszterelnök, Bohuslav Sobotka helyettese.
Sobotka stratégiai okokból nem döntött amellett, hogy egyszerűen csak kirúgja a pénzügyminiszteri posztról Babist. Csehországban október 20-án választásokat tartanak, aminek toronymagas esélyese az ANO, ha pedig Babist menesztették volna, azzal még ellenszenvesebbé vált volna Sobotka személye, tovább csökkentve ezzel a szociáldemokraták esélyeit. Sobotka elmondta, hogy benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek,


még ezen a héten.

Ha a pártoknak sikerülne egyezségre jutniuk a koalíció folytatásában, Babis személye akkor is „ellentétben áll az összeférhetetlenségi törvénnyel" - mondta a miniszterelnök. Mivel Babis a pénzügyminiszter, az adóhatóságra is van befolyása, ezért nem biztosítható, hogy megfelelően vizsgálják a személyes ügyeit. A miniszterelnök azt sem tartja kizártnak, hogy esetleg előre hozott választások lesznek Csehországban.