Leminősítette Szaúd-Arábiát a Standard & Poor's

-

Alacsonyak az olajárak, ami a sivatagi királyságban 16 százalékos államháztartási hiányt okozott. A bóvlitól még messze vannak, de negatív kilátás maradt érvényben.


Leminősítette Szaúd-Arábia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, elsősorban azzal indokolva a döntést, hogy az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány várhatóan szinte példátlan mértékben nő az idén. A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi „AA mínusz/A-1 plusz”-ról egy fokozattal „A plusz/A-1”-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását.

Az új szuverén osztályzat is még az elsőrendű befektetői ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is.

A hitelminősítő az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után.