Leminősítette a Volkswagent a Moody's

Fotó: AFP / DAMIEN MEYER

-


Leminősítette szerdán a Volkswagen-csoport adósosztályzatait a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy a német autógyár eszkalálódó teszteredmény-hamisítási botránya egyre nagyobb kockázatokkal terheli a cég megítélését és jövőbeni jövedelmezőségét.

A nemzetközi hitelminősítő szerda este Londonban bejelentette, hogy a járműipari csoport hosszú futamú kötelezettségeinek besorolását az eddigi A2/(P)A2-ről egy fokozattal, A3/(P)A3-ra, a rövid lejáratú adósságpapírok osztályzatát Prime-1/(P)Prime-1-ről szintén egy fokozattal, Prime-2/(P)Prime-2-re rontotta.

A Moody's az összes új osztályzaton további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az A3 hosszú távú besorolási kategória az elsőrendű A osztályzati sáv alsó széle a Moody's minősítési módszertanában. Ha a cég innen tovább rontja a VW besorolásait, a német autógyár ennél a hitelminősítőnél átkerülne a gyengébb befektetési ajánlású sávba.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings ennél egy fokozattal jobb besorolással, bár szintén negatív kilátással tartja nyilván a Volkswagent.

A szerdai leminősítés indoklásában a Moody's kiemelte: egyre nagyobb kockázatok terhelik a Volkswagen hírnevét és pénzügyi eredményeit, különösen annak nyomán, hogy most már a VW-járművek szén-dioxid-kibocsátási értékeivel és üzemanyag-fogyasztásával kapcsolatban is kétségek merültek fel. Emellett a botrányt eredetileg kirobbantó amerikai Környezetvédelmi Ügynökség újabb vádjai szerint a teszteredmény-hamisító szoftvert a VW-csoport egyes Audi-, Porsche- és Touareg-modelljeibe is telepítették.