Lemásolták az őskor Sixtus-kápolnáját

Fotó: Wikimedia Commons / Prof Saxx

-

Francois Hollande felavatta a lascaux-i barlang újabb másolatát. 66 millióba került.


Francois Hollande francia államfő felavatta az őstörténet Sixtus-kápolnájának nevezett délnyugat-franciaországi lascaux-i barlang újabb másolatát.


 Ez több mint egy másolat, ez maga művészet

– hangoztatta a francia köztársasági elnök, amikor szombaton felkereste Montignac központját, a francia falu annak a hegynek a lábánál terül el, ahol az ősi barlangrendszert több mint hetven éve felfedezték.


Az újabb, Lascaux 4 nevű másolat, amelyet csütörtöktől láthat a közönség, azzal a céllal készült, hogy felkeltse azt az érzést, amelyet az a négy tinédzser fiú érzett, aki 1940. szeptember 12-én rábukkant a barlangra. A fiúk egyike, a ma 89 éves Simon Coencas a szombati avató ünnepség díszvendége volt.

A második világháború idején, amikor a nácik már Párizst uralták, Coencas és társai egyik barátjuk kérésére kezdték el feltárni azt az üreget, amelyre az illető kutyája bukkant a hegyekben. A fiúk egyike késsel vájta nagyobbra a lyukat, hogy be tudjanak hatolni, és egy paraffinlámpa fényénél folytatták kutatásukat. „Barátaimmal leereszkedtünk, hogy feltárjuk az üreget, lépésről-lépésről haladtunk befelé a barlangba, és egyszer csak a bikák termében voltunk” – emlékezett vissza korábban Coencas utalva a falon látható állatfestményekre, amelyek lovakat, bikákat, őzeket ábrázolnak.

Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 18 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

1963 óta távol tartják a turistákat a barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.

1983-ban nyílt meg a barlang korábbi másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket idézte meg. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről.

Az új másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta. 30 munkás négy éven át dolgozott rajta. Az elkészült munka 66 millió euróba került.