Négy halottja van a londoni merényletnek

Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

-

Az incidens a parlament közelében történt. A gyalogosok közé hajtó merénylő megpróbált bejutni a parlament épületébe is. A rendőrök lelőtték.


Lövöldözés volt a brit Parlamentnél. Szerda délután a támadó autóval a gyalogosok közé hajtott a Westminster hídon, majd megpróbált elmenekülni a helyszínről. A rendőrök lelőtték.

Az incidens hírére a parlamentet lezárták, az alsóház ülését felfüggesztették. A rendőrség arra utasította a képviselőket és az újságírókat, hogy maradjanak az épületben. A Reuters fotósa azt mondta, hogy a Westminster hídon sebesültek tucatját látta, egy parlamenti forrás viszont csak két sebesültről beszélt. A rendőrség lezáratta a hídhoz közeli metróállomást is.


Egyedül lehetett

A merényletben négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek – közölte a Scotland Yard. A terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettes, Mark Rowley azt mondta: az áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Rowley szerint a másik halott a merénylő lehet, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.

A rendőrség jelenleg azt feltételezi, hogy egy merénylő volt. Személyazonosságáról egyelőre semmit nem közöltek. Korábban olyan információk jelentek meg, hogy a merénylethez használt autóban ketten ültek.

A merénylő a parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd a híres óratorony, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Amikor megpróbált bejutni a parlament épületébe, megkéselte a bejáratot őrző járőrö egyikét, aki a helyszínen meghalt.

A másik rendőr lőtte le a támadót - mondta Rowley.A parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet. Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki, valószínűleg a gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba.


500 nyomozás folyamatban

Rowley alig két héttel ezelőtt jelentette be a Scotland Yard kampányát, amivel a terrorcselekmények megakadályozását célzó információszolgáltatásba a lakosságot is be akarták vonni. A rendőrség 2014 júniusa óta 13 potenciális terrorakciónak vették elejét, és 500 terrorellenes nyomozás van folyamatban. 2014 óta átlagosan csaknem minden nap őrizetbe vettek egy-egy embert terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

Az elhárítók figyelme a késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a lőfegyverrel elkövetett terrorcselekmények lehetőségéig terjed.


A parlamentben volt

A szerdai támadás sérültjei között francia iskolás gyermekek is vannak – mondta a francia miniszterelnök.

A St. Thomas kórház orvosai szerint a sérültek közül többnek válságos az állapota.

Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre. May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját, a COBRA-t.


Súlyos terrorfenyegetettség

A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben. Ez súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és a brit biztonsági szolgálatok terrortámadás valószínűsíthető.

Ezt a fokozatot a londoni kormány 2014 augusztusában léptette életbe, mert az Iszlám Állam közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket. Ezt sem a szerdai merénylet előtt, sem közvetlenül utána nem léptették életbe.