Lelőttek egy rendőrt a tüntetők Venezuelában

Fotó: AFP Photo/Juan Barreto / AFP Photo/Juan Barreto

-

Egy rendőrt lelőttek többet pedig megsebesítettek Caracasban, csütörtökön egy ellenzéki tüntetés során. Venezuelában egyre feszültebb a helyzet azután, hogy a rendőrség felszámolta a hetek óta tartó diáktüntetéseket.


A rendfenntartó erők csütörtökön, a kora reggeli órákban szállták meg a venezuelai zászlókkal és kormányellenes feliratokkal díszített - nagyrészt fiatalok lakta - sátortáborokat, amelyek közül az egyik hetek óta akadályozta Caracas fő sugárútjának forgalmát. A belügyminiszter azzal vádolta a Nicolás Maduro elnök megbuktatásáért harcoló diákokat, hogy a táborokat műveleti központként használták az erőszakos tüntetések szervezéséhez. Az akcióban végül 243 embert vettek őrizetbe. Csakhogy ezután újabb tiltakozó akciók kezdődtek, amelyek során a demonstrálók összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel, és a zavargásban egyiküket meglőtték a nyakán. A rendőr később belehalt sérüléseibe. Egy másik rendőrt szintén lövés sebesített meg, két további rendfenntartót pedig a tájékoztatás szerint kővel dobtak meg.


Mi folyik Venezuelában?

A dél-amerikai országban február eleje óta folynak kormányellenes tüntetések. A demonstrálók a korrupció, a romló közbiztonság, a rendőrségi brutalitás, az elhibázott gazdaságpolitika ellen tiltakoznak és azzal vádolják a kormányzatot, hogy diktatúrát épített ki. A tüntetők a 2013-ban meghalt Hugo Chavez utódja, Nicolás Maduro elnök lemondását is követelik. A tiltakozó akciók több ízben erőszakba fulladtak. Az összecsapásokban eddig negyvenegy ember vesztette életét és több mint nyolcszázan megsebesültek. Az ellenzék szerint a kormány szándékosan eltúlozza az áldozatok számát, hogy bűnözőknek állítsa be az ellene tüntetőket. Február óta mintegy háromezer személyt őrizetbe vettek, közülük négyszázötvenen még mindig nincsenek szabadlábon.