Lelőttek egy medvét Magyarországon, minden felelős őrizetben

Fotó: Facebook/Tierpark Dählhölzli / Facebook/Tierpark Dählhölzli

-

Magyarországon a barna medve nem szerepel a vadászható fajok listáján. Egy ritka vendéget a napokban lelőttek Salgótarjántól nem messze, de állítólag több medve is járja most Észak-Magyarországot. A vadászok elítélik az állat kilövését.


Lapunk úgy tudja, a Nógrád megyei Etes település határában a Szánas Vadásztársaság területén, G. Sándor május 10-én 22 óra körül  megsebesített egy hím medvét. Másnap a kereséskor megtalálták a még életben lévő állatot: lelőtték, majd a koponyáját kifőzték, a bundáját lenyúzták. A keresést és az elejtést nem rögzítették a vadászati beírókönyvbe, amelybe ezt kötelező megtenni. A rendőrség tájékoztatása szerint úgy találták  meg a medve preparált testrészeit, hogy május 17-én helyszíni szemlét tartottak az egyik kísérő, T. László házában. Aznap ugyanis egy gímszarvas borjút ejtettek el, amelyen nem helyezték el a vadazonosító jelet még a helyszínen. Sőt a lőjegyzékben sem tüntették fel azt. A gyanúsítottak lakóhelyén és a tulajdonukat képező ingatlanokban a nyomozók házkutatást tartottak, melynek során a medve bundáját, kifőzött koponyáját, továbbá vadászati naplót és engedéllyel tartott lőfegyvereket, lőszereket foglaltak le. A Salgótarjáni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya G. Sándor és F. László ellen természetkárosítás, orvvadászat bűntett és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja, míg K. Attila ellen orvvadászat bűntett és lopás vétség, T. László ellen pedig lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Egy hivatásos vadász a VS.hu-nak elmondta, nem örül a történteknek. Szerinte a közvélemény feltehetőleg a vadászok ellen fordulhat, holott „ez nem a vadásztársadalom, hanem egy idióta saját hibája”.


„Medvetranzit” ország lett Magyarország

A napokban egyébként nem csak Etesnél láttak medvét. Úgy tudjuk, a szintén Salgótarján közelében található Bárna határában is találtak medvenyomokat. Itt egy anya és a bocsa járt, míg a lelőtt medve egy hím volt. Legutóbb 2011-ben láttak utoljára medvét Észak-Magyarországon, Zebegény térségében. Ahogy akkor, úgy most is Szlovákiából jöhettek át az állatok. Az Északi-középhegységben az Aggteleki-karszton és a Bükkben is láttak már medvét. A legutóbbi magyarországi medveészlelés azonban érdekes módon a déli határnál történt. Tavaly december elején egy hőkamera Hercegszántó térségében rögzítette, amint egy állat áttévedt magyar területre. Nem derült ki azonban, hogy a medve honnan és hogyan került át Magyarországra. Az eset részleteiről itt írtunk.