Lelőttek egy afgán menekültet a bolgár–török határon

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

A bolgár határőrök csütörtök este lelőttek egy afgán migránst, aki Törökország felől megpróbált illegálisan bejutni Bulgáriába – közölte a bolgár belügyminisztérium szóvivője.


A férfi egy Bulgáriába bejutni próbáló nagyobb, menekültekből álló csoport tagja volt – derült ki a tájékoztatásból. „Egy nagy csoport migráns igyekezett illegálisan bejutni Bulgáriába. Egyikük megsebesült, majd a kórházban belehalt sebesülésébe” – mondta a szóvivő, aki közölte azt is, hogy az eset Szredec régióban, a bolgár–török határon történt.


A BNR bolgár közszolgálati rádió arról számolt be, hogy határőrség egy járőre 48 afgánt vett őrizetbe, akik nem engedelmeskedtek annak a felszólításnak, hogy forduljanak vissza. A rádió közölte: az ügyben vizsgálat indult, amely két feltételezésnek jár utána: az egyik szerint az afgánok fel voltak fegyverkezve, és a határőrök egy lövésre válaszolva nyitottak tüzet, a másik változat szerint a határőrök a levegőbe lőttek, és a visszazuhanó lövedék megsebesítette az eset áldozatát.