Lelőtték az Ukrajnába emigrált orosz parlamenti képviselőt

Fotó: NurPhoto / Sergii Kharchenko

-

Voronyenkov felvette az ukrán állampolgárságot, és tanúskodott a volt elnök, Janukovics ellen is. Kijev szerint Oroszország gyilkoltatta meg.


Egy volt orosz parlamenti képviselőt lőttek le fényes nappal Kijevben. Gyenyisz Voronyenkov tavaly ősszel hagyta el Oroszországot, és decemberben ukrán állampolgárságot kapott. Voronyenkov nagyon fontos volt Kijev számára: ő volt tanú az Oroszországba menekült, hazaárulással vádolt Viktor Janukovics volt államfő elleni eljárásban.

Kijev központjában, a Premier Palace szállodánál állítólag legalább 7 lövés dördült. A rendőrség szerint bérgyilkosság történt – mondta Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök. A gyilkos először Voronyenkovra lőtt. A politikus testőre viszonozta a tüzet, és akkor a merénylő őt is megsebesítette. A lövöldözésben a merénylő is megsérült, és a kórházban meghalt. Voronyenkov felesége a támadás közben elvesztette az eszméletét.


Állami terrorizmus

Az ukrán politika gyorsan reagált. Olekszandr Vakulenko, az ukrán rendőrség helyettes vezetője a gyilkosságért Oroszországot tette felelőssé. Jurij Lucenko főügyész is azt mondta, hogy a támadást Moszkvából rendelték meg. Petro Porosenko államfő is Oroszországot hibáztatta, és állami terrorizmusnak nevezte a merényletet. A nyomozásba bekapcsolódott az ukrán titkosszolgálat, az SZBU is.

Larisza Szarhan, a főügyészség szóvivője szerint egy másik volt orosz honatyának, Ilja Ponomarjevnek védelmet biztosítanak – Voronyenkovnak egyébként vele lett volna találkozója. Jurij Lucenko főügyész azt mondta: Ponomarjev és Voronyenkov vallomása után világossá vált, hogy a Kreml már 2013 decemberében beindította a katonai beavatkozás mechanizmusát.

Voronyenkov az idén a náci Németországhoz hasonlította Oroszországot, és azt állította, hogy valaki más voksolt helyette a Krím elcsatolását megerősítő parlamenti szavazáson. A 46 éves Voronyenkov 2011 decemberétől 2016 szeptemberéig a volt kommunista párt frakciójának tagja volt az orosz parlamentben.


Gyilkos rendszer

A merényletről tájékoztatták Vlagyimir Putyint – mondta a Kreml szóvivője, aki szerint abszurd az állítás, hogy a gyilkosság mögött az orosz titkosszolgálatok állnának. Moszkva szerint a történtekért Kijev a felelős, hiszen nem tudta szavatolni a politikus biztonságát.

„Úgy gondoljuk, hogy abszurdak a hírhedt orosz nyommal kapcsolatos kitalációk – mondta Dmitrij Peszkov szóvivő. – Reméljük, hogy a gyilkost és azt, aki ezen cselekmények mögött áll, azonosítani fogják.”

A kijevi gyilkos rendszer mindent el fog követni, hogy sohase derüljön ki az igazság – mondta Marija Zaharova. A külügyi szóvivő kétli, hogy Ukrajnában objektív vizsgálat követné a merényletet.


Nemzetközi körözés

Moszkvában igyekeztek hiteltelennek beállítani Voronyenkov személyét: a TASZSZ felidézte, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) 2014 decemberében sikertelenül kezdeményezte mentelmi jogának megvonását egy moszkvai épület erőszakos elfoglalása miatt, 2015 áprilisában pedig a főügyészségnél kezdeményezte, hogy minősítsék gyanúsítottnak a képviselőt.

Disszidálása után az orosz hatóságok már nagyobb kedvvel nyomoztak. Idén februárban határozatot hoztak arról, hogy Voronyenkovot a jogi személyek állami nyilvántartásának meghamisítása és csalás miatt kell felelősségre vonni. Márciusban nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Voronyenkovot 2011-ben választották meg az Állami Duma képviselőjének, ám tavaly egyéni választókörzetben nem sikerült új mandátumot szereznie. Az orosz parlament egyetlen általa kezdeményezett jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében korlátozták a külföldi tulajdonosok tulajdonrészét az orosz médiában. Ezután cserélt gazdát a Vedomosztyi, a Forbes és több kiadó.


Fényes lakodalom

A képviselő kezdeményezte az offshore cégek visszaszorítását is. Tudta, hogy miről beszél, mert neki is volt ilyen cége. Voronyenkov a korrupcióellenes bizottság tagja is volt. A legnagyobb feltűnést azzal keltette a dumában, hogy fényes lakodalmat csapott, amikor feleségül vette Marija Makaszovát, a szentpétervári Mariinszkij Színház opera-énekesnőjét, a kormányzó Egységes Oroszország képviselőjét.

A katonatiszti és jogi végzettségű volt politikus a parlament mellett a katonai ügyészségnél és a legfelsőbb bíróságnál dolgozott, volt Narjan-Mar alpolgármestere és a Nyenyec Autonóm Körzet közigazgatásának helyettes vezetője is. Jogból doktorált, és Szentpéterváron tanszéket is kapott.


Öt lakás, öt autó, egy nyaraló

2015-ben az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa arra hívta fel a figyelmet, hogy tisztségviselői és képviselői fizetéséből aligha engedhetett volna meg magának 5 lakást, 5 autót és egy hétvégi házat. 2001-ben Voronyenkov ellen korrupció miatt folyt eljárás, de ejtették a vádat. Anna Etkina vállalkozó azzal vádolta meg, hogy bűnrészes az üzlettársa, Andrej Burlakov meggyilkolásában.

Voronyenkov februárban azt mondta, 2007-ben merényletet kíséreltek meg ellene Oleg Feoktyisztov, az FSZB volt tábornoka, a Rosznyefty biztonsági főnöke részvételével. Ezután az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja kilátásba helyezte Voronyenkov kizárását. A TASZSZ szerint egyébként Voronyenkov nem mondott le orosz állampolgárságáról.