Lelőtték az iszlám gyalázásával vádolt írót

-

Megosztott egy karikatúrát, a jordániai iszlamisták pedig végeztek vele.


A bíróság bejáratánál lőtték le az írót, akit egy karikatúra megosztása miatt az iszlám vallás gyalázásával vádoltak. Jordánia fővárosában, Ammanban a támadó három golyót eresztett a tárgyalására érkező Nahed Hatr fejébe. Az 56 éves író a helyszínen meghalt, a támadót azonnal elfogták. Szemtanúk szerint a merénylő ötvenes éveiben járó szakállas férfi, aki az ultrakonzervatív szunnita szalafistákra jellemző ruhát viselt.

A keresztény Hatr az iszlamizmus ellenzője volt, és nyíltan támogatta hazájában a szíriai Aszad-rezsimet.

Augusztusban letartóztatták és bíróság elé citálták, mert a Facebookon megosztott egy, a hatóságok szerint az iszlámot sértő karikatúrát. A gúnyrajzon egy szakállas muzulmán férfi látható, amint ágyban fekszik két nővel, dohányzik, és közben arra kéri az ablakon bekukucskáló Istent, hogy hozzon neki bort és kesudiót.

A hatóságok szerint a rajz megosztása törvénysértő volt. A karikatúra egyébként gyorsan eltűnt a Facebookról, mert dühödt reakciókat váltott ki. Hatr bocsánatot kért, és azt mondta, a fundamentalista szunniták Istenhez való viszonyát akarta kifigurázni. Azt mondta, hogy iszlamista ellenlábasai botránykeltéssel akarnak leszámolni vele.