Holtan találták a Las Vegas-i támadót

Fotó: MTI/AP / John Locher

-

A szállodában végeztek vele.


Legalább ötvennyolc halálos áldozata van a Las Vegas-i támadásnak – mondta a város seriffje. 515 sebesültet szállítottak kórházba. A támadó még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a Mandalay Bay Hotel és Kaszinó 32. emeletén. A 64 éves férfi holtteste mellett tíz lőfegyvert találtak – mondta Nevada rendőrfőnöke. Stephen Paddock helybéli lakos volt, indítékára eddig nem derült fény. Egyedül követte el tettét, vélhetően nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal, felekezete egyelőre nem ismert.

Paddock jogszerűen vásárolta a lőfegyvereket. A férfi a Las Vegastól 120 kilométernyire, Mesquite-ban élt, családja, gyermekei nincsenek, élettársát ugyan letartóztatták, de rövid időn belül tisztázták.

Paddock nem volt büntetve, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel. A Las Vegas-i seriff helyettese, Kevin McMahill közölte: a férfinak csupán néhány közlekedési kihágása volt, viszont rendszeresen tett látogatásokat Las Vegasban, mert szerencsejátékos volt.

A mészárlás vasárnap este fél tizenegykor kezdődött Jason Aldean énekes koncertjének vége felé. A merénylő a szálloda egyik erkélyéről lőtt a nézőkre.

A hatóságok lezárták a szállodák övezte, Las Vegas Strip nevű sugárútszakaszt és a 15-ös számú államközi főutat. A McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat más repülőtérre irányítottak át.

Szemtanúk szerint automata fegyver vagy fegyverek ropogását lehet hallani a szállodánál, miközben pánikba esett koncertlátogatók menekülnek, illetve a földre esnek. Az épületet terrorelhárító rendőrök kutattak a tettes után.

A rendőrök összefüggésbe hoztak a támadással egy nőt, bizonyos Marilou Danley-t, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. A nő ázsiai kinézetű, másfél méter magas. Azt nem tudni, gyanúsítják-e azzal, hogy részt vett a támadásban, mindenesetre a helyi seriff társként jellemezte őt. Danley tartózkodási helyét azonosították, és megtalálták Paddock egyik gépkocsiját is.

Sok sebesült még válságos állapotban van, így a halálos áldozatok száma még emelkedhet.

Ez a lőfegyveres ámokfutás követelte a legtöbb halálos áldozatot az ország történetében. Az eddigi legsúlyosabb támadást 2016 júniusában hajtották végre, akkor egy dzsihadista fegyveres egy orlandói éjszakai klubban lelőtt 49 embert.

Donald Trump elnök a Twitteren együttérzését és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok hozzátartozóinak és családjainak, valamint a sebesülteknek.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy az USA-ban köztéri eseményei veszélyben lennének.

Az Iszlám Állam szócsöve, az Aamák hírügynökség szerint a támadó a terrorszervezet tagja volt, néhány hónapja áttért az iszlámra. Az állítást azonban elvetették, és az FBI szerint a tömegmészárlás elkövetőjének egyetlen nemzetközi terrorista csoporttal sem volt kapcsolata.