Lelőtték a kaliforniai lövöldözések két gyanúsítottját

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

-

Szerdán, helyi idő szerit délelőtt 11 órakor három fegyveres támadt az emberekre a kaliforniai San Bernardino Inland Regionális Központjának egyik épületében. A gépfegyveres támadók legkevesebb 14 embert megöltek és 17-et súlyosan megsebesítettek, majd egy terepjáróval elmenekültek a helyszínről. A rendőrség órákkal később tűzharcban lelőtte a terepjáróval menekülő két gyanúsítottat, egy harmadikat pedig a lövöldözések helyszínének közelében fogtak el. Az egyik lelőtt gyanúsított egy amerikai állampolgárságú környezet-egészségügyi szakértő.


Több, a rendőrségre hivatkozó sajtóforrás szerint az egyik elkövető az amerikai állampolgárságú Syed Rizvan Farook, állami alkalmazásban álló környezet-egészségügyi szakértő volt. Az NBC úgy tudja, hogy a támadásban részt vett Farook fivére is. A nő kilétét, valamint azt, hogy milyen kapcsolatban állt a két férfival, egyelőre nem közölték. A lövöldözés helyszínének közelében elfogtak egy harmadik, menekülni próbáló gyanúsítottat is, de az ő bűnrészessége még nem bizonyított.


A gépfegyveres, terepruhát viselő támadók a nap folyamán korábban a dél-kaliforniai San Bernadinóban egy fogyatékos embereket gondozó szociális intézmény konferenciatermén ütöttek rajta, ahol legkevesebb 14 embert megöltek, további 17-et pedig megsebesítettek.

Rendőrségi források szerint a konferenciateremben, ahol a megyei egészségügyi hivatal alkalmazottai tartottak bankettet, az incidenst megelőzően konfliktus alakult ki, amelynek következtében egy ember felindultan távozott. Szerda esti sajtótájékoztatóján Jarrod Burguan San Bernardinó-i rendőrfőnök nem tudott határozott választ adni arra a kérdésre, hogy ez az ember tért-e vissza később felfegyverkezve.

A gyanúsítottakhoz lakossági bejelentés alapján jutott el a rendőrség. A lelőtt férfi és nő személyazonosságát hivatalosan nem fedték fel, mint ahogy azt sem közölték, hogy milyen viszonyban álltak egymással. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem erősítette meg, de nem is zárta ki annak lehetőségét, hogy terrortámadásról lenne szó.

Ez volt a legvéresebb tömeggyilkosság az Egyesült Államokban azóta, hogy egy ámokfutó a Connecticut állambeli Newtown egyik iskolájában 27 embert - köztük 20 gyereket - mészárolt le. A shootingtracker.com című, közösségi szerkesztésű oldal összesítése szerint idén eddig több mint 350 olyan lövöldözés történt az országban, amelyben legkevesebb négyen életüket vesztették.