Lelőtték a járókelőket gyilkoló orosz ámokfutót

Fotó: AFP / SERGEY GAPON / AFP / SERGEY GAPON

-

Órákig tartott a tűzharc, négy rendőr megsebesült.


A feltételezések szerint kábítószer vagy alkohol hatása alatt állt az ámokfutó, aki négy embert lőtt le egy orosz faluban. A 49 éves Igor Zenkov a háza ablakából lövöldözött vadászpuskájával a járókelőkre Kratovóban.

Mielőtt a rendőrség kiérkezett volna, elmenekült a házból, és menekülés közben a rendőrökre is rálőtt. Az órákig tartó tűzpárbajban négy rendőr megsebesült. A rendőrség és a nemzeti gárda kétszáz tagja kerítette be és lőtte le a férfit. A rendfenntarók páncélozott járműveket is használtak, Zenkov pedig kézigránátokat dobott rájuk. Állítólag 14 robbanás törént a tűzharc során.

A lövöldözésben két civil is megsebesült. A rendőrség gyanúja szerint a férfinak konfliktusa lehetett a családjával vagy a szomszédaival, ezért kezdett lövöldözni. A Komszomolszkaja Pravda szerint Zenkov úgy vélte, az egyik szomszéd túl magas házat épített, amely "eltakarta előle a napot". A Life szerint a férfit a közeli autószerelő műhely zaja hozta ki a sodrából. Környezetében úgy tudják, hogy a férfinak pszichikai problémái lehettek.

Zenkov korábban a rendkívüli helyzetek minisztériuma állományában Csecsenföldön vagy Afganisztánban szolgált.

Oroszországot az előző hétvégén egy Tver környéki faluban elkövetett mészárlás rázta meg. Redkinóban Szergej Jegorov villanyszerelő 9 ember lőtt agyon, feltehetően sértődöttségből és ittasan.