Lelépett a karmester a bemutató előtt

Fotó: DPA / JAN WOITAS

-

Pár héttel a bemutató előtt, a próbák kellős közepén faképnél hagyta a Bayreuthi Ünnepi Játékokat Andris Nelsons lett karmester, a nyitóelőadás, a Parsifal dirigense, mivel feloldhatatlan ellentétei támadtak a fesztivál vezetésével.


A fesztivál szóvivője, Peter Emmerich csütörtökön jelentette be, hogy a 37 éves karmester szerződése felbontását kérte a vezetéssel több kérdésben kialakult nézeteltérés miatt. A szóvivő szerint Katharina Wagner igazgató - Richard Wagner dédunokája - az elmúlt napokban hasztalanul kérlelte maradásra a lett karmestert, aki az ünnepi játékokon nagy sikerrel dirigálta 2010 és 2014 között a Lohengrint. A szakítás csak erre a nyárra szól, és a jövőt illetően még van remény - mondta.


Mint egy imádkozó sáska

A 34 éves fiatalember Rigában látta meg a napvilágot. Édesanyja alapította az első historikus bandát Lettországban. Ötévesen a szülei elvitték egy Wagner-előadásra, ami után gyakorlatilag hipnotikus állapotba került, amiből azóta sem ébredt fel. Hangosan zokogott, amikor Tannhäuser meghalt. Zongorázott és trombitált, és szép basszbariton hangján énekelt édesanyja csapatában.

Mestere Mariss Jansons és Neeme Järvi. 2003 óta a Lett Nemzeti Opera karmestere, 2009-ben a New York-i Metropolitanben vezényelte a Turandotot, 2010-ben Bayreuthban a Lohengrint. A Berlini Filharmonikusok kedvenc vendégkarmestere. Stílusa: lelkes, eleven, pontos. Úgy vezényel, mint egy imádkozó sáska. Szakterülete: Wagner, Strauss, Csajkovszkij.

A Wagner-fesztivál menedzsmentjének közleménye szerint "a különböző ügyekben megmutatkozó eltérő felfogás olyan légkör kialakulásához vezetett, amely egyik fél számára sem volt kellemes".

A Nordbayerischer Kurier helyi lap tudni véli, hogy Nelsons, a lipcsei Gewandhaus zenekarának és a Bostoni Szimfonikusoknak a művészeti vezetője összeveszett Christian Thielemann intendánssal, és hogy a megszigorított biztonsági rendszabályok is szerepet játszhattak a konfliktusban.Angela Merkel sem lesz ott

A július 25-i megnyitón bemutatandó operát, a Parsifalt Uwe Eric Laufenberg, a wiesbadeni Hesseni Állami Színház intendánsa rendezi újszerű előadásban. Laufenbergnek köze volt egy korábbi botrányhoz is: 2014 novemberében ő ugrott be a Parsifal rendezőjeként, amikor a fesztivál vezetése megvált a botrányairól híres Jonathan Meesétől, akinek elképzeléseit finanszírozhatatlannak tartotta a menedzsment.

A Richard Wagner által 1876-ban alapított fesztivál a Wagner-rajongók nagy találkozója, amelyen ott tolong a német elit színe-java is. Angela Merkel kancellár, aki maga is operarajongó és Bayreuth törzslátogatója, kormányfői teendői miatt idén hiányozni fog, három év alatt immár másodszor.