Lelassult a magyar gazdasági növekedés

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Szeptemberben is lassult a magyar gazdaság növekedési üteme a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) szerint.


A lap csütörtöki számában közölte: a harmadik negyedévben sem várható, hogy a második negyedévinél nagyobb növekedést mutasson a gazdaság. A GDP-növekedés így vélhetően három százalék alatt marad idén.


Szeptemberben 2,68 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a gyorsulási irányadó szerint, ami azt jelzi, hogy a tavaly és az idei év elején látott három százalék feletti növekedési ütemek visszatérésére egyre kevésbé lehet számítani. Az előző hónaphoz, augusztushoz képest a GYIA 0,21 százalékos bővülésről tanúskodik.

Szeptemberben a GYIA szerint folytatódtak az előző hónapokban látott trendek: a pénzügyi részindexek jobban, míg a makrogazdaságiak rosszabbul teljesítettek. Az öt pénzügyi komponensből négy kedvezően hatott a főindexre. A reálkamat csökkenése, a pénzkínálat reálértékének növekedése – főként a jegybank növekedési hitelprogramja miatt –, az Ifo-index emelkedése, valamint a rövid és a hosszú lejáratú hozamok közötti különbség csökkenése támogatta a GYIA-t.