Lekerülnek a lakatok a párizsi szerelmes hídról

Fotó: MTI/AP / Remy de la Mauviniere

-

Annyi lakat volt a párizsi Pont des Arts-on, hogy megroggyant a korlát. Mozgalom indul a kártékony szerelemlakatok ellen. Veszélyben az Eiffel-torony!


2008 óta él a hagyomány a párizsi Pont des Arts-on, hogy az egymást szerelemmel szerető emberek lakatokat tesznek a híd korlátjára, esetleg nevük kezdőbetűjét vagy szerelmes üzeneteket hagynak ugyanott, netán beledobják a lakathoz tartozó kulcsot a Szajnába. A hídon a becslések szerint 700 ezer lakat került az elmúlt években.2012 óta jelent mindez problémát, ugyanis a híd korlátja nem mindig bírja el a lakatokat, és több helyen megdőlt, megroggyant, tönkrement. A város pár helyen ki is cserélt egy-egy részt a hídon, tavaly pedig hivatalosan is azt jelezték a turisták felé, hogy inkább csináljanak szelfiket.

További járulékos problémát jelentett a rengeteg lakatárus és zsebtolvaj megjelenése, illetve a Napóleon korabeli híd leamortizálódása. A No Love Locks nevű mozgalom egyenesen azt állítja, hogy a szerelemlakatok veszélyt jelentenek az UNESCO világörökségére.A városvezetés végül úgy döntött, hogy leszedi a lakatokat, hétfőn láttak neki. A hidat egy hétre lezárták, őszig pedig plexiüveg kerül a korlátokra.

A lakatellenes mozgalom vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel még egyáltalán nincs vége a veszélynek: több mint egymillió lakat feszül még tizenegy párizsi hídon és különféle nevezetességeken, például az Eiffel-tornyon is. Róma már betiltotta a lakatokat.