Lekérdezhető lesz az értékpapírszámlák egyenlege

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Az internetes adatbázissal elkerülhetőek lesznek a tavalyi brókerbotrányok.


Február elejétől lekérdezhetik a befektetési szolgáltatók ügyfelei értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét. Az internetes szolgáltatást a Magyar Nemzeti Bank (MNB) biztosítja. Az alkalmazással kiküszöbölhető lesz, hogy a pénzügyi szolgáltató „kifelejtse” ügyfeleit az adatszolgáltatásból, ahogy a tavalyi brókerbotrányok során történt – mondta Windisch László, az MNB felügyeleti alelnöke a felület bemutatásakor.

Az ÉSZLA alkalmazásban az ügyfél anonim módon össze tudja vetni a szolgáltatójától kapott és az MNB felületén szereplő adatokat, valamint a jegybank is célzott ellenőrzéseket tud végrehajtani az ügyfelektől érkező visszajelzések alapján. Vagyis a rendszer Windisch László szerint annál hatékonyabb, minél többen kérdezik le az adataikat.

Az adatbázis alapját egy törvénymódosítás adja. Eszerint az értékpapír- és ügyfélszámlát vezető befektetési szolgáltatóknak a tárgyhónapot követő 5. munkanapig át kell adniuk az ügyfeleik egyenlegeire vonatkozó anonim – tehát semmilyen ügyfél-információt nem tartalmazó – adataikat az MNB részére. Ezeket az adatokat az ügyfelek egy héttel később és a következő hónap 10. munkanapjáig ellenőrizni tudják. Vagyis a januári adatokat február 5-ig küldi el a szolgáltató, és az ügyfelek február 12-től a februári adatok feltöltéséig, de legkésőbb március 11-ig érhetik el a https://eszlaweb.mnb.hu internetes felületen. Az aktuális kimutatások pdf-formátumban le is menthetők a honlapról.

A lekérdezéshez szükséges 24 jegyű belépési azonosítót és havonta változó 12 karakteres jelszót a befektetési szolgáltatóknak a törvény szerint automatikusan meg kell küldeniük. Ha az ügyfélnek egy szolgáltatónál több számlája is van, az egyetlen ügyfél-azonosító mellé mindegyikhez külön jelszót kap, és azokat egyenként tudja áttekinteni.

Az ÉSZLA felületén a rendelkezésre álló felhasználható pénzeszközök hó végi egyenlege, illetve a számlán vezetett értékpapírok azonosítója, elnevezése, mennyisége, az elszámolás devizaneme látható, hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál (például állampapír) a névérték is. A kimutatásban nem szerepelnek a határidős és opciós termékek.