Lekapcsolták a Vibert és a WhatsAppot Montenegróban

-

A belügyminisztérium azt kéri a választóktól, hogy ne az utcán ünnepeljék a választási győzelmet.


A távközlési hatóság vasárnap arra utasította a mobilszolgáltatókat, hogy tegyék elérhetetlenné a Viber, a WhatsApp és más mobilos üzenetküldő programokat - írja a B92. A hatóság szerint az appokkal megsértették a választási csendet. Meg nem erősített hírek szerint az ellenzéki pártok spameket küldtek a felhasználóknak.

Az ellenzéki kampányt ezért már a Twitterren és a Facebookon. A Demokratikus Front és a kuc nevű ellenzéki tömörülések szerint az appok letiltása annak jele, hogy a hatalom tudja: veszíteni fog a vasárnapi parlamenti választásokon. Több honlap ellen folyamatos hekkertámadások zajlanak - néhány hírportál a délután óta elérhetetlen.

A belügyminisztérium arra szólította fel a választókat, hogy az eredményeket otthon várják, és ne ünnepeljenek az utcákon - a tárca közleménye szerint “arra lesz a napokban lesz majd lehetőség” - írja a RTCG.

Vasárnap a montenegrói rendőrség azt közölte, hogy 20 szerb állampolgárt fogtak el, akik terrorcselekményeket akartak elkövetni a választás napján.


Update: Helyi források szerint 2 óra kihagyás után a Viber ismét használható a montenegrói mobilhálózatokban.