Lekapcsolták a második Nyugatra tartó menekültvonatot is

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A jelek szerint taktikát váltottak a magyar rendőrök: a Keletiben felengedik a Győrbe, Sopronba, Szombathelyre induló vonatokra a menekülteket, majd egyszer csak megállítják a szerelvényt, és leszállítják az utasait. Eddig két vonattal csinálták ezt, Bicskén és Nagyszentjánoson. Mindkét helyen feszültséget okozott a lépés.


Délután három óra körül Győr előtt, Nagyszentjánoson megállt az a Keletiből indult belföldi vonat, amelyen több tucat menekült utazott. Tudósítónk szerint sok rendőr várta a szerelvényt, leszállították róla a menekülteket, akiknek tolmácsok segítségével magyarázzák el a helyzetet, tudósítónk úgy hallotta, a győri kapitányságra viszik, ott regisztrálják őket.


A menekülteknek állításuk szerint fogalmuk sem volt arról, hogy mi lesz velük, munkatársunknak azt mondták, azt hitték, Németországig elmehetnek majd, így békésen ücsörögték végig az utat annak ellenére is, hogy a vonaton is voltak rendőrök. A magyar utasoknak már előre szóltak a rendőrök, hogy az első kocsikba szálljanak, így az úton lényegében elválasztották a migránsoktól a többieket.

A vonatról egyenként szállították le a menekülteket, voltak, akik leültek a földre, mondván, nem hajlandók menekülttáborba menni. Voltak, akik megpróbáltak elindulni a sínek felé, ekkor körbevették őket a rendőrök. A menekültek azt magyarázták, hogy öt napja vannak az országban, és elegük van. A 100 menekültből körülbelül hetvenet vittek el, harmincan ültek le a földre. A rendőrök nem erőszakoskodtak, próbálnak szót érteni velük, de a menekültek azt mondták, nem hisznek el semmit, „Magyarország is olyan, mint Szíria", fogalmazott az egyikük.

Fél hétkor a rendőrök ételt és vizet hoztak a menekülteknek, ők azonban visszautasították ezeket, „no foof, no food”, skandálták. A tolmácsok aztán rávették őket, hogy legalább a gyerekeknek adjanak az ételből.Ez volt a második olyan vonat, amely úgy indult el csütörtökön a Keletiből egy nyugat-magyarországi nagyvárosba, hogy sok menekült utazott rajta, akik azt hitték, eljuthatnak a határra. A migránsokat senki nem tájékoztatta a Keletiben semmiről, pláne nem arról, hogy menekülttáborban kötnek ki, ha felülnek a szerelvényre.

Az első, eredetileg Sopron-Szombathelyre tartó délelőtti vonatot Bicskén állították meg meglepetésszerűen, azon körülbelül 200 menekült utazott. Ők még reggel rohamozták meg a vonatot, miután beengedték őket a pályaudvarra, valószínűleg abban a hitben, hogy eljuthatnak vele Nyugat-Európába, vagy legalább a határra.

Bicskén mindenkit leszállítottak, aki nem rendelkezett érvényes okmányokkal. A helyszínen mintegy 20 rendőrségi jármű volt, autók, kisbuszok és terepjárók, valamint személyszállításra alkalmas buszok. A helyszínen tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy a táborban étel és szállás várja őket, valamint hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni.

A migránsokat kisebb csoportokban próbálták a buszokhoz kísérni, ugyanakkor a bevándorlók azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis nem akarnak a táborba menni, és tüntetőleg a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróban maradtak.

Egy férfi és egy nő a gyerekével a sínekre vetette magát.A 444 azt írta, tucatnyi menekült nekiment a rendőröknek, amikor ez történt, őket is, a velük lévő férfit is elvitték a rendőrök. Később a brit ITV újságírója azt twittelte, hogy sok menekültet a rendőrök nem tudtak visszatartani, és azok visszaültek a vonatra. Mint írta, a rendőrök fél 2 körül elkezdtek vizet osztani a menekülteknek, többen azonban nem fogadják el azt.


Az állomáson patthelyzet alakult ki, mindenki várakozik, a menekültek néha azt skandálják, hogy „No camp”, azaz nem akarnak táborba menni. Tudósítónk egyetlen komolyabb konfliktusról számolt be, egy férfi ismeretlen okból egy időre otthagyta a vonatot, aztán hiába mondta, hogy a családja fent van, a rendőrök nem engedték vissza. Fél hét körül itt is ételeket osztogattak a rendőrök a vonaton és a peronon ücsörgő menekülteknek.Az Index azt írta, délután még két vonat indult volna Nyugat-Magyarországra a Keletiből, de az egyik menekültek nélkül ment ki a pályaudvarról, a másik pedig - szintén menekültek nélkül - még a pályán rostokol.