Lejárt a magyar és a német vadászgépek ideje a balti légtérben

Fotó: MTI / Marjai János

-

2015-ben 160 alkalommal szálltak fel magyar és német harci repülőgépek, hogy orosz gépeket ellenőrizzenek a balti légtérben. Megbízatásuk most lejár, spanyolok és belgák veszik át a helyüket.


Megérkeztek Litvániába azok a spanyol és belga harci repülőgépek, amelyek a magyar és a német vadászgépeket váltják a balti államok légtérvédelmében. A NATO tájékoztatása szerint a spanyolok és a belgák még ezen a héten átveszik a feladatot, négy hónapra szól a megbízásuk.

A litván védelmi minisztérium közölte, a NATO-misszió keretében szolgáló vadászgépek tavaly 160 alkalommal szálltak fel, hogy orosz repülőket ellenőrizzenek. A védelmi tárca közlése szerint az utóbbi három évben évről évre nőtt ez a szám: 2013-ban 47, 2014-ben 140, 2015-ben pedig 160 ilyen alkalom volt.

A NATO Balti Légtérrendészeti missziója keretében a Magyar Honvédség négy JAS-39 Gripen vadászgépe és a német légierő négy Eurofighter vadászgépe látta el szeptembertől négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légtérvédelmét. A több mint 80 fős magyar kontingens nagy részét a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya adta. Magyarország a 16. NATO-tagállam, amely ellátta ezt a feladatot.