Lejárnak a szerzői jogok, jön a Mein Kampf kritikai kiadása

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

-


Az új év elején Németországban a II. világháború óta először jelenik meg Adolf Hitler politikai hitvallása, a Mein Kampf (Harcom), de nem utánnyomásról van szó, hanem tudósok 3500 lábjegyzetével ellátott kritikai kiadásról. A müncheni Történelmi Intézet (IfZ) 4000 példány megjelentetését tervezi. Az IfZ igazgatója, Andreas Wirsching kijelentette, a szakértői kiegészítések széttörik majd a könyv körüli mítoszt.

Zsidó szervezetek ennek ellenére tiltakoznak a kiadás terve ellen – írja a BBC –, azt mondják, a nácik munkáit soha többé nem kellene kiadni.

A Mein Kampf szerzői jogai a nácik bukása után Bajorországhoz kerültek, a tartomány azóta nem adott engedélyt új kiadásra. A német törvények alapján a szerzői jog a szerző halála után 70 évvel elévül, így 2016-tól bárkinek szabad hozzáférése lesz Hitler könyvének eredeti szövegéhez. A német hatóságok a BBC szerint ennek ellenére közölték, korlátozni fogják a hozzáférést a Mein Kampfhoz, mert attól tartanak, hogy az neonáci szimpátiákat ébreszthet.