Lejár a transzzsírsav türelmi ideje

Fotó: AFP / PATRICE COPPEE

-

2015. február 18-tól minden egyes, a hazai kiskereskedelmi forgalomban kapható élelmiszernek meg kell felelnie a transzzsírsavtartalmat korlátozó rendelet előírásainak.


A rendelet egy évvel ezelőtt lépett életbe, eddig tartott a türelmi idő, most már nem lehet a polcokon olyan élelmiszer, amely egy meghatározott mértéket meghaladva tartalmaz transzzsírsavat (TFA) – írja a Tudatos Vásárló.hu. Az ÁNTSZ szerint a tavaly óta érvényben lévő rendelet pozitív hatása már érezhető, és máris csökkent az egészségügyi kockázatot jelentő élelmiszerek száma. Mindennek eredményeként évente akár 3-6 ezerrel eshet vissza a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás Magyarországon.


A mesterséges transzzsírok az ipari feldolgozás során a növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkeznek. Bizonyított tény, hogy kedvezőtlenül befolyásolják a zsíranyagcserét. Így növelik az ún. LDL („rossz”) és csökkentik a HDL („jó”) koleszterinszintet. A jelentős kockázatot jól tükrözi, hogy már napi 5 gramm transzzsírsavbevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetőségét. Azaz a telített zsírsavakhoz viszonyítva is grammonként ötször nagyobb kockázattal számolhatunk.


Mit ne egyek, ha nem akarom, hogy szív- és érrendszeri bajom legyen?


A tiltás azonban nem teljes körű

A türelmi idő lejárta azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben még ki lehetett árusítani a rendeletnek nem megfelelő termékeket. 2015. február 18-tól már ezt sem lehet. A jogszabály azonban nem teljesen tiltja a transzzsírsavak jelenlétét a termékekben.

A teljes tiltás helyett úgy fogalmaz, hogy tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A feldolgozott, több összetevőből álló élelmiszerek esetében, ha az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 20 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 4 grammot.

Illetve az élelmiszer összes zsírtartalma kevesebb, mint 3 százalék, az élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 10 grammot.