Leikszelt Afrika bajnokával a fáradt fociválogatott

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A vártnál gyengébben teljesítő Elefántcsontpart ellen 0-0-s döntetlent játszott az Európa-bajnokságra készülő, ausztriai edzőtáborból érkezett magyar labdarúgó-válogatott a Groupama Arénában rendezett barátságos meccsen. Bernd Storck újoncot is avatott.


Felkészülési mérkőzés:

Magyarország–Elefántcsontpart 0-0 - élő közvetítés
Groupama Aréna, 19 900 néző
Magyarország: Király (Gulácsi, 46.) – Fiola, Juhász, Lang, Kádár – Nagy Á. (Böde, 70.), Pintér, Kleinheisler (Gera, 46.) – Gyurcsó (Nikolics, 64.), Szalai (Sallai, 79.), Dzsudzsák (Vida, 89.)
Elefántcsontpart: Gbohou – M. Bagayoko, Bailly, L. Kone, Kanon (Bamba, 75.) – Seri, Diomande (Kessie, 46.), S. Kalou (Konate, 67.) – Gradel (T. Toure, 66.), Kodija, Angban
sárga lap: Bagayoko (18.)


Ami a magyar válogatott kezdőcsapatát illeti, egyrészt Király Gábor megdöntötte Bozsik József rekordját, a veterán kapus 1998 óta 102. alkalommal szerepelhetett a válogatottban, eddig holtversenyben állt az örökrangsor élén az Aranycsapat legendás játékosával. Másrészt valószínűleg világrekordot állított fel a magyar csapat azzal, hogy öt Ádámmal (Lang, Nagy, Pintér, Gyurcsó és Szalai) állt fel.


A magyar kezdő


Az első félidőben nem látszódott, hogy Afrika jelenlegi legjobb csapata lenne az ellenfél. A 100 híján 20 ezer néző előtt megrendezett meccsen az első 45 percben nagyjából az történt a pályán, amit a magyar válogatott akart, a több nemzetközileg is elismert focistával felálló elefántcsontpartiak elképzelés nélkül, gyengén játszottak. Nem úgy Bernd Storck csapata, amely helyenként gyors, rövid passzos játékot bemutatva többször is helyzetbe került.


Király rekordot döntött


Távolról is nem egyszer próbálkoztunk, de a legnagyobb helyzet az egyébként remekül játszó Nagy Ádám pazar ütempassza után alakult ki, Gyurcsó léphetett ki egy az egyben, de lövését bravúrral védte az afrikaiak kapusa, a kipattanót pedig Szalai nem tudta az üres kapuba passzolni. Mióta Bernd Storck a szövetségi kapitány, talán ezen a meccsen birtokolta a legtöbbet a labdát a válogatott, de gólig nem jutott.


Kleinheisler egy félidőt kapott


A szünetben kettőt cserélt Storck, Királyt Gulácsi, a vélhetően kisebb sérülést szenvedett Kleinheislert pedig Gera váltotta. Veszélyesebbek nem lettünk, sőt, Elefántcsontpart átvette a játék irányítását, 20-25 percig szinte csak a magyar térfélen ment a játék, de szerencsére csak egy komolyabb helyzetet dolgoztak ki az afrikaiak. Az ellenfél a legutóbbi tíz meccsből egyet sem veszített el, viszont csak 12 gólt lőtt ezeken, a gyenge támadójátékot ezúttal is bemutatták.


Nagy Ádám volt a mezőny legjobbja


A második félidőben lehetőséget kapott nálunk Nikolics és Böde is, átálltunk a többcsatáros játékra, de a helyzettől távol álltunk. A hajrában Storck két újoncot is avatott, a 19. születésnapját vasárnap ünneplő Sallai Roland és a 20 éves Vida Máté is bemutatkozhatott a válogatottban. Mindketten egy 0-0-s döntetlennel debütáltak, miután nem született gól a találkozón.


Magyarország-Elefántcsontpart, Groupama aréna

A magyar védelem megállította az elefántcsontparti támadókat


Az est legjobbja a közönség volt, amely utoljára látta hazai pályán az Európa-bajnokság előtt a magyar válogatottat, ennek megfelelően végig is szurkolta a meccset.


Magyarország-Elefántcsontpart, Groupama aréna

A közönségre most sem lehetett panasz


Bernd Storck az M4-nek így nyilatkozott a találkozó után: „Nagyon elégedett vagyok, jó meccset játszottunk. Sokat dolgoztak a játékosaim, nagyon nehéz hét van mögöttünk. Ki kellett próbálnom néhány szituációt, például azt, hogy ha nagyobb nyomást kell gyakorolnunk, mert vesztett helyzetben vagyunk, arra hogyan reagálunk. Sokat tanult a csapat ebből a meccsből.”


Magyarország-Elefántcsontpart, Groupama aréna

Storck kihasználta minden cserelehetőségét


Nagy Ádám már túl van a sérülésén, ez a játékán is látszott, hiszen a mezőny legjobbja volt „A térdem százszázalékosan rendbe jött, egyedül az erőnlétemmel volt probléma, az első félidőben ki is adtam magamból mindent. Komoly munkát végeztünk, úgy jöttünk ide, senki nem volt fitt.”

A magyar válogatott legközelebb Németországgal játszik felkészülési meccset Gelsenkirchenben június 4-én.