Leigázták a pólósok a törököket

Fotó: MTI/EPA / Srdjan Suki

-

Tizenöt góllal nyert a magyar válogatott az utolsó Eb-csoportmeccsén a törökök ellen. Este kiderül, elkerüli-e a csapat a rendező Szerbiát.


Vízilabda-Eb, D csoport, 3. forduló:
Magyarország–Törökország 20-5 (4-0, 4-1, 5-1)
gól: Varga Dénes 6, Vámos 3, Bátori 3, Hárai 3, Varga Dániel 2, Manhercz, Kis, Erdélyi

A görögök elleni 8-8 és az oroszok 12-6-os legyőzése után a nagy gólkülönbségű győzelemre hajtott a magyar pólóválogatott a törökök ellen. A tét a csoportelsőség, és ezzel Szerbia elkerülése volt. Az ugyanakkor csak este derül ki, hogy a magyarok vagy a görögök gólkülönbsége lesz-e jobb, ugyanis a görög–orosz meccs 20.15-kor kezdődik majd.

Bár a csapat többször is beragadt a kezdésnél az előző meccsein, Törökország ellen ez már fel sem merülhetett: rögtön az első percben Hárai csavart centerből a kapuba, majd az oroszoknak ötöt lövő Bátori talált be. Az első negyedet magabiztos 4-0-al hozta a csapat, ám a folytatás némiképp döcögősre sikerült: kevéssel a félidő vége előtt még 7-1-re vezetett a Benedek-csapat. Összehasonlításképp: a görögök 21-6-ra verték a törököket. Aztán Manhercz Krisztián megszerezte az első gólját felnőtt világversenyen, a nagyszünetre 8-1-es vezetéssel fordultunk.


Második félidő

Egy Vámos–Varga Dénes-akciógóllal indult a harmadik negyed, majd Varga Dániel bombázott a jobb alsóba, aztán ismét Varga Dénes talált be. Kívülről úgy tűnt, nagyon nyugodt mederben csordogál a meccs, de Benedek kapitányon komoly feszültség látszott, időt is kért, miután a törökök ötméteresből szépítettek. Dániel folytatta a Varga-gólok sorát, majd Hárai löbbölt be egy kipattanót, így 13-2-re vezetett a csapat a zárónegyed előtt. Dicséretet érdemelt Bisztritsányi Dávid, a szép védéseket bemutató újbudai kapus.

Vámos villámgólja nyitotta az utolsó szakaszt, de a törökök azonnal feleltek rá. Az újabb átlövés nem jött be, ám aztán Erdélyi egészen a kapuig úszott a labdával, onnan Kis Gáborhoz passzolt, aki nem is hibázott (15-3). A következő magyar akciónál Varga Dénes egymaga oldotta meg ugyanezt, lebirkózni sem tudták. Hárai zsinórban a harmadik centergólt dobta, alakult a gólkülönbség. Török szépítés után kis kapkodás következett, majd Varga Dénes zúzott a jobb felsőbe (18-4). Két gyors góllal eljutottunk húszig, a másodiknál Erdélyi a bal szélről egy szép lövőcsel után talált be. Becsusszant egy török átlövés is, Benedek időt kért 23 másodperccel a meccs vége előtt. Kontrát fújtak ellenünk, így maradt a 20-5. Ugyanúgy 15 góllal verte a magyar válogatott a törököket, mint korábban a görögök.


A görögökön a sor

Érződött, hogy nem könnyű felpörögni egy reggeli meccsre egy jóval gyengébb ellenféllel szemben, ám végül a magyar válogatott nagyon megverte a törököt. Este a görögöknek nem szabad hat gólnál többel nyerniük, különben a magyar válogatott Szerbiával nyolcaddöntőzik. Ha a görögök nem nyernek ilyen fölényesen, akkor Magyarország a csoport élén marad, és Grúziával találkozik vasárnap.

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (40–19), 2. Görögország 4 (29–14), 3. Oroszország 3, 3. Törökország 0.