Lehullt a lepel a Fidesz határon túli jelöltjeiről

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Bemutatta kárpátaljai és vajdasági EP-képviselő jelöltjeit a Fidesz. Mivel a két határon túli politikus befutó helyen áll a Fidesz listáján, így lényegében a magyar kormánypárton keresztül lehet a nem EU-tag Ukrajnának és Szerbiának is EP-képviselete.


Kárpátalját a Fidesz-KNDP közös lista 9. helyén Bocskor Andrea képviseli, aki a magyar-ukrán együttélés kutatója és a beregszászi magyar egyetem docense. Bocskor úgy fogalmazott:

kiemelt feladata lesz az ukrán EU-integráció segítése.
A Vajdaságot Deli Andor képviseli a lista 10. helyén, aki 2012 óta a vajdasági autonóm kormány alelnöke. Ő azt hangsúlyozta, hogy a képviselőségével
a figyelem középpontjában tarthatja a szerb uniós csatlakozási tárgyalások folyamatát,
valamint megválasztása kiugrási lehetőség pártja, a Vajdasági Magyarok Szövetsége (VMSZ) számára is. A Felvidéket a Rákóczi Szövetséggel és a Jobbik Ifjúsági Tagozatával jó viszonyt ápoló Gubík László képviseli a listán, de csak a jelképes, 21. helyen. Gubík pénteken úgy fogalmazott:
„egy üzenetértékű lista jelképes helyének jelképes alakja vagyok”.
Fontosnak azt nevezte, hogy pártja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) önerőből is meg kell tartsa brüsszeli képviseletét. Azt már korábban bejelentették a kormánypártok, hogy Erdélyt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a diaszpóra magyarságát pedig Schöpflin György képviseli. Előbbi a Fidesz-KDNP-lista 3., utóbbi pedig 7. helyén szerepel. A kormánypártok EP-listavezetője, Pelczné Gáll Ildikó pénteken azt mondta, a Fidesz-KDNP „nemzeti listája” lehetőséget ad arra, hogy a határon túli magyar közösségek is képviseltessék magukat. Ahogy fogalmazott: a pártszövetség minden jelöltje azért küzd majd, hogy a magyar érdekek maradéktalanul érvényesüljenek az Európai Unióban és az Európai Parlamentben. Emellett harcolni fognak a baloldal ellen, amely Magyarország lejáratására használja fel az EP-t, valamint a Jobbik ellen is, amely az EU-ból való kilépés mellett érvel. Hozzátette: a kormánypártok EP-kampánya húsvét után kezdőik országjárással és személyes kapcsolattartással.


Az európai parlamenti választásokat május 25-én tartják, egyfordulós, listás szavazás lesz. A 751 fős Európai Parlament 21 mandátumáért megy a harc. Mandátumot az a párt szerezhet, amely legalább 5 százalékot ér el a voksoláson. A Policy Solutions előzetes mandátumbecslése alapján 10 mandátum jutna a Fidesz-KDNP-nek, 6 az MSZP-nek, 4 a Jobbiknak és 1 az Együtt-PM-nek.