Lehetőséget is rejtenek a korrupciós és doppingbotrányok

Fotó: AFP / ED JONES

-

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) német elnöke szerint a sport világát elárasztó korrupció és a doppingbotrányok egyszersmind lehetőséget kínálnak a változásra, az elveszített hitelesség visszaszerzésére.


Thomas Bach keddi nyilatkozatában, amelyhez az apropót a NOB és az olimpiai mozgalom megreformálását célzó, egy éve elfogadott programja, az Agenda 2020 első születésnapja szolgáltatta, szükségesnek nevezte a sportszervezetek működésének átláthatóvá tételét. Egyúttal elengedhetetlennek tartja, hogy az egyes nemzeti kormányok erőteljesebben működjenek közre a doppingolók leleplezésében, a csalók megbüntetésében.

Bach a különösen súlyos gondok között említette az orosz atlétákat érintő doppingbotrányokat, a Nemzetközi Atlétikai és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget sújtó korrupciós vádakat. Utóbbiakat illetően kitért a 2006-os németországi futball vb-vel kapcsolatos botrányra, amely hozzájárulhatott ahhoz, hogy a 2024-es nyári olimpiára pályázó városok közül Hamburg visszalépett, mert lakosainak többsége népszavazáson elutasította a kandidálást. Bach szerint a FIFA történetének legsúlyosabb válságát éli, vezetőinek jelentős része őrizetben van zsarolás, megvesztegetés és pénzmosás vádjával.

„Nehéz idők járnak manapság a sportra – általánosított a NOB-elnök. – Ám egyúttal kínálkozik a lehetőség is, hogy a sport visszanyerje erejét, és jobb irányba forduljon a világ.” Bach szót emelt a becsületesen készülő sportolók védelmében, olyan környezet megteremtését szorgalmazta, amelyben a versenyzők biztonságban, korrupciós befolyásolástól mentesen készülhetnek.

„A zéró tolerancia azt jelenti, hogy minden nemzetnek és minden sportágnak meg kell felelnie a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség előírásainak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy mindez megköveteli a támogatást az államok részéről.

„A kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy nemzeti doppingellenes szervezeteik tevékenysége teljes mértékben illeszkedjék a WADA-szabályokhoz, miként arról is gondoskodniuk kell, hogy a törvény teljes szigora sújtson le a doppingszerek szállítóira, a korrupt orvosokra és edzőkre is” – fogalmazott.