Lehet szélsőjobboldalinak nevezni a Jobbikot

-

Jogerősen az ATV-nek adott igazat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, miután a Jobbik sérelmezte, hogy szélsőjobboldalinak nevezték egy korábbi Híradóban. Első fokon még a párt javára döntöttek.


Az ATV egyik 2014. novemberi híradójában nevezték szélsőjobboldali pártnak a Jobbikot, ezért a párt a Médiahatósághoz fordult - írja az atv.hu. A Médiahatóság első fokon azt mondta ki, ez a jelző vélemény, értékítélet, ezért büntetés jár. A csatorna fellebbezését elutasította a Médiatanács. Az ATV ezután bírósághoz fordult, amely új eljárásra kötelezte a Médiahatóságot.

A bíróság azzal érvelt, „a szélsőjobboldali kifejezést napjainkban nemcsak a szélsőséges, soviniszta irányzatokra szokták használni a napi politikában, hanem az enyhébb nézeteket valló jobboldali pártokra is.” Ha pedig egy párt a saját bevallása szerint is radikális, lehet szélsőjobboldalinak hívni anélkül, hogy ez véleménynek minősüljön.


A bíróság álláspontja szerint az, hogy a Jobbik nem tekinti magát szélsőjobboldali pártnak, nem jelenti azt, hogy megfelelő szövegösszefüggésben, értékítélet nélkül ne lehetne ezzel az egyébként széles körben elfogadott és használt azonosítással jelölni, ha másért nem, a szóismétlés kerülése érdekében.

A Médiatanács figyelembe vette a bíróság ítéletét, és korábbi döntését megváltoztatva a Jobbik kérelmét elutasította. A határozat ellen nem lehet fellebbezni.