Talán mégsem lesz kerítés Ausztriában

Fotó: AFP / Rene Gomolj

-

Kerítésépítés helyett határ menti várakozási övezeteket létesítene az osztrák védelmi miniszter, aki csütörtökön mutatta be a tárca javaslatát.


Gerald Klug szerint úgy lehetne javítani a spielfeldi határátkelőnél kialakult helyzeten, ha az átmeneti befogadóhelyeket megerősítenék, további sátrakat és konténereket telepítenének és a tolakodás, valamint a tömegpánik elkerülése végett szélesítenék a ki- és bejáratokat. A tervezet indoklása szerint a várakozási övezetekben nemcsak pihenni, enni és inni tudnának a menekültek, hanem tervezhetőbb lenne a továbbutazásuk is.


Klug szerint a javaslat az esetleges kerítésépítés olyan alternatívája, amely célszerű, költségtakarékos és azonnal megvalósítható intézkedés. Az osztrák belügyminiszterrel ellentétben a védelmi tárca vezetője úgy vélte: a határ mentén nincs szükség kilométeres kerítésre, ugyanis szerinte ezáltal nem fog kevesebb ember érkezni. Klug szerint Szlovéniával egyetértésben további határátkelőket kellene nyitni. Hangsúlyozta, hogy a menekültáradat megfékezése érdekében az EU külső határain kell intézkedni.

A tárcavezető szerint a spielfeldi határátkelőnél szükséges a változás, hiszen látható, hogy a jelenlegi helyzet nem alkalmas arra, hogy ezreket ellássanak és rendezett formában, biztonságosan továbbutaztassanak.

A szociáldemokrata politikus elmondta: megpróbálták a hiányzó erőforrásokat kompenzálni, ezért a hadsereg 900 fővel, a rendőrség 200 fővel van jelen a határátkelőnél. A miniszter rámutatott: jelenleg többen teljesítenek szolgálatot, mint korábban a burgenlandi Miklósfalvánál (Nickelsdorf), azonban ez még mindig nem elegendő.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy lehetnek olyan helyzetek, amelyek mind a menekültek, mind az ott szolgálatot teljesítők számára veszélyesek, ezért úgy vélte, hogy sürgősen változtatni kell.


És tényleg hatalmas a tömeg Spielfeldnél

Az elmúlt napokhoz képest is hatalmas tömeg zsúfolódott össze csütörtök estére a szlovén-osztrák határon, a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A senki földjén átnyúló, mostanra valóságos várossá terebélyesedett tranzittáborrendszert szinte teljesen megtöltik a menekültek, és egyre nő az iglu sátrakból álló spontán tábor mérete is. Sokan már a hegyoldalakon vertek tanyát.

Eközben a migránsok szinte minden, a senki földjén található fát eltüzelnek, ugyanis sötétedés után fagypont alá süllyed a hőmérséklet. Ennek nyomán apró tábortüzek fénye világítja meg a környéket. Többször előfordult a menekülte között verekedés is. A határon egy koszovói bureksütő elmondta az MTI tudósítójának, hogy szemtanúja volt annak, amint öt afgán fiatalember nekiugrott egy idősebb szíriai férfinak. A szlovén rendőrök közbeléptek és bilincsben elvitték a verekedőket.

Az osztrák hatóságok is készülnek az egyre nagyobb hidegre: csarnokszerű, acélszerkezetű fűthető sátrakkal szinte a határátkelő teljes területét lefedték.

A buszok csütörtökön is ingajáratban közlekedtek Spielfeld és az ausztriai tranzitállomások, illetve a német határ között. Ugyancsak jelen vannak az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának az aktivistái, akik élelmet és vizet osztanak a fagyoskodó embereknek.