Lehet, hogy tízcsapatos lesz az NBI?

Fotó: Flickr / CC-BY 2.0 / net_efekt – Képünk illusztráció

-

A korábbi éveknél jóval nagyobb a valószínűsége, hogy NB I-es klubok nem tudnak licencet szerezni a következő szezonra. Emellett a teljesíteni képes csapatoknál is nagyfokú fegyelmezetlenség a jellemző – mindezt az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságának elnöke, Varjú Tamás jelezte a DigiSport Reggeli Start című műsorában.


„Egy klub nem adott be licenckérelmet az NB I-re és NB II-re a jelenleg legfelső osztályban játszók közül, összesen 41 kérelem érkezett, de hárman később visszavonták. Klubneveket még nem mondhatok, de van 4-5 olyan élvonalbeli klub, amelyek lécátugrása kisebbfajta csoda lenne, elsősorban a pénzügyi kritériumok hiánya miatt” – mondta Varjú, aki szerint elképzelhető, hogy NB I-es klubok nem kapnak licencet idén, „erre a korábbi éveknél jóval nagyobb most az esély” – tette hozzá.


Nem vagyok kompetens az NB I létszámcsökkentésében, de ha például 10 csapat kap licencet, akkor nem lehet 12 csapatos a bajnokság. Ez esetben a versenyrendszer módosítással lehetne csak feltölteni a ligát

– mondta el a testület elnöke. Hozzátette: „Úgy tíz éve lényegében változatlanok a szabályok, köztük az, hogy adott év március 31-én nem lehet semmiféle olyan tartozás, amely előző év december végéig keletkezett. Ennek ellenére, hiába figyelmeztetünk erre folyamatosan, mégis vannak ilyen hiányosságok, ami bizonyos kluboknál teljesen érthetetlen”.


Nagy a fegyelmezetlenség, mi is ezért ülésezünk kétszer, hogy tudjanak pótolni - még most is van olyan klub, amely dokumentumok híján egyetlen pontban sem felel meg a pénzügyi kritériumoknak.

Varjú Tamás


„Mindez nagyon is felveti a vezetők és tulajdonosok felelősségét. Nem gondolom ugyanis, hogy valami hatalmas lécet kellene átugrani, ha odafigyelnének” – jelezte Varjú Tamás.